Suyun Kaldırma Kuvveti (Arşimet Prensibi)

Arşimet Prensibi, bir sıvı içindeki bir cismin üzerine etki eden kaldırma kuvveti ile ilgilidir. Bu prensip, Yunan matematikçi ve bilim adamı Arşimet tarafından keşfedilmiştir. Arşimet Prensibi'ne göre, bir sıvı içindeki bir cisim,...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 23 Mart 2023, 15:03:32 - Gösterim: 396

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Suyun Kaldırma Kuvveti (Arşimet Prensibi)


1200px-Buoyancy_tr.svg.png

Arşimet Prensibi, bir sıvı içindeki bir cismin üzerine etki eden kaldırma kuvveti ile ilgilidir. Bu prensip, Yunan matematikçi ve bilim adamı Arşimet tarafından keşfedilmiştir. Arşimet Prensibi'ne göre, bir sıvı içindeki bir cisim, sıvının ağırlığına eşit bir kuvvetle yukarı doğru itilir. Bu kuvvet, sıvıdaki cismin yer değiştirmesi sonucu oluşur.

Bu prensibin en iyi örneği, bir geminin suya batırılmasıdır. Gemideki her parça, suya batırıldığında, sıvıda bir hacim alır ve bu hacim kadar suyun yukarı doğru itilmesine neden olur. Bu itme kuvveti, geminin ağırlığından daha büyük olduğu için gemi yüzer.

Suyun kaldırma kuvveti, sıvıdaki bir cismin üzerine etki eden net kuvvettir. Bu kuvvet, cismin yer değiştirdiği sıvının yoğunluğuna ve cismin hacmine bağlıdır. Bir cismin suya batma derecesi, cismin ağırlığının suyun kaldırma kuvvetine oranına bağlıdır. Eğer cismin ağırlığı, suyun kaldırma kuvvetinden büyükse, cisim tamamen batar. Eğer cismin ağırlığı, suyun kaldırma kuvvetine eşitse, cisim suyun üstünde kalır; bu duruma denge denir. Eğer cismin ağırlığı, suyun kaldırma kuvvetinden küçükse, cisim yüzeyde kalır.

Arşimet Prensibi, sıvılar mekaniği ve hidrostatikte önemli bir rol oynamaktadır. Bu prensip sayesinde, gemilerin su üzerinde yüzebilmesi, denizaltıların yüzeye çıkabilmesi, balıkların yüzeyde kalabilmesi ve hava taşıtlarının havada kalabilmesi mümkün olmaktadır.
  (128.88 KB , 1200x1499 - Gösterim: %1$d 14 .)
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

207

Yanıtlar: 0
Gösterim: 844

3739

Yanıtlar: 3
Gösterim: 1247

Clicky