ALS/MNH Hastalığı Nedir? Tedavisi Mümkün müdür?

ALS/MNH Hastalığı Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür?Bu ismi birçok ünlü ile birlikte duyduk belki de çoğumuz özellikle Suna Kıraç, Stephen Hawking... Gündemde olan bu isimler belki de bu hastalığı gözler önüne serdi ve insanların...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 10 Haziran 2021, 20:44:28 - Gösterim: 476

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ALS/MNH Hastalığı Nedir? Tedavisi Mümkün müdür?


ALS/MNH Hastalığı Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür?


Bu ismi birçok ünlü ile birlikte duyduk belki de çoğumuz özellikle Suna Kıraç, Stephen Hawking... Gündemde olan bu isimler belki de bu hastalığı gözler önüne serdi ve insanların daha bilinçli hareket etmesine de önderlik ettiler.
Bu hastalığın sinirlerle alakalı olduğu tek bilinen gerçek ancak tam anlamıyla bir açıklama ve sonuç ortaya konulamıyor. Sinirlerdeki iletişimsizliğin meydana getirdiği düşünülen bu hastalığı çevresel faktörler ve tarımsal,zehirli ilaçların tetiklediği araştırmalar sonucu ortaya atılmıştır. Teşhis noktasında kaslardan alınan bir parçanın değerlendirilmesi ve kanın incelenmesi ile bu hastalık hakkında fikir yürütülebilmektedir. Bu hastalık genellikle yaşlı hastalarda görülmektedir. Özellikle 50 yaş sonrası hastalıklar dikkat çekmekte ancak genç kesimde de görülmeye başlanmıştır.
Bu hastalık bulaşıcı değildir ancak kalıtsal ya da ırsi özellik gösterdiği bazı araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.Hastalığın başlangıçta belirtileri çok fazla ön plana çıkmaz yani bunu anlamak ve teşhis koymak çok da kolay değildir.




Belirtileri Nelerdir?
 - Hasta yürürken tökezler
 - Kolda ya da bacakta zayıflık
 - Kaslarda aşırı ağrı
 - Kontrolsüz ağlamalar ya da davranışlar
 - Kalem tutma,çanta taşıma gibi işlemlerde zorlanma
 - Konuşma ve yutma güçlüğü çekme...


Tedavisi Mümkün Müdür?
 

Bu hastalığın belirli bir tedavisi yok uygulanan işlemler hastaya göre değişebiliyor. İlaç tedavisi hastayı tedavi ediyor denilemez sadece hasta kendini bu şekilde iyi hissediyor,ağrıları azalıyor ve ömrü biraz daha uzuyor ancak tedavi hastalığı tamamen yok etme etkisine sahip değil. Riluzol isimli ilaç sayesinde tedavi uygulanıyor.Sinir sistemini harap eden glutamat bu ilaç sayesinde engelleniyor ve daha fazla zarar vermesi önleniyor böylece az önce de belirttiğim gibi hasta işlerini daha kolay yapabiliyor ve ömrü biraz daha uzuyor.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1301

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4489

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4058

Clicky