Kanserde Kilo Kaybı Neden Olur, Nasıl Engellenir?

Kanser tedavisinde kilo ve kas kaybı yaygın olarak görülebilen bir durumdur. Kanser teşhisi konulan ve tedaviye başlanan hastaların yaklaşık %40'ı kendilerinde kilo kaybı gözlemlemektedir. Bu durum tedavinin ilerleyişini ve yaşam...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 20 Mart 2022, 16:03:55 - Gösterim: 379

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kanserde Kilo Kaybı Neden Olur, Nasıl Engellenir?


Kanser tedavisinde kilo ve kas kaybı yaygın olarak görülebilen bir durumdur. Kanser teşhisi konulan ve tedaviye başlanan hastaların yaklaşık %40'ı kendilerinde kilo kaybı gözlemlemektedir. Bu durum tedavinin ilerleyişini ve yaşam kalitesini etkileyebilir. Kanserde kilo kaybını önlemek için öncelikle ¨Kanser hastaları neden zayıflar?¨ sorusunun cevabına bakmakta fayda vardır.

Kanserde Zayıflamanın Sebepleri Nelerdir?


Kanser teşhisi öncesindeki vücut ağırlığının en az %10'unu kaybetme kilo kaybı olarak tanımlanır. Kolon kanseri, mide kanseri ve akciğer kanseri gibi türlerde daha fazla kilo kaybı gözlemlenebilir. Kanser hastalarının kilo kaybetme nedenleri ise şunlardır:

Radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavilerinin bazı yan etkileri görülebilir. İştahsızlık, mide bulantısı, yutmada güçlük gibi bu yan etkiler yetersiz besin alımına neden olabilir. Yetersiz beslenme yani malnütrisyon ise kilo kaybı ve devamında kas kütlesinin erimesi ile sonuçlanabilir. Bu nedenle kanser tedavisinin bir parçası olarak uzman beslenme ürünleri desteği alınması tavsiye edilmektedir.

Tümörün salgıladığı bazı hormonlar iştahta azalma, yeme bozukluğu ve kilo kaybına neden olabilir.

Kemoterapi sindirim sisteminde değişikliğe neden olabilir. Bu da sindirim sistemi problemlerine bağlı kilo kaybına neden olabilir.

Gırtlak kanseri, mide kanseri gibi bazı kanser türleri de tümörün bulunduğu bölge nedeniyle yeme bozukluklarına neden olabilir.

Kanserin türü, bulunduğu bölge ve tedavi yöntemine bağlı olarak ortaya çıkabilen yeme sorunları ve kilo kaybını önlemek için yeterli kalori alımına özen göstermek gerekir. Kilonuza göre ihtiyacınız olan günlük kalori ihtiyacınızı hesaplamak için Kalori Hesaplama Aracı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


İstemsiz Kilo Kaybını Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?




¨Kanserde kilo kaybı ne zaman başlar?¨ ya da ¨Kanserde kilo kaybı ne kadar olur?¨ sorularını sormaya gerek kalmadan tanı konulmasının ardından birkaç noktaya dikkat ederek kilo kaybını önleyebilirsiniz:

Günlük beslenmenizde protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve yağ bakımından zengin besinlerin olmasına özen gösterebilirsiniz. Yeterli besin alamadığınızı düşündüğünüz durumlarda doktor ya da diyetisyeninize başvurabilirsiniz.

Her yeme isteği duyduğunuzda yemek yiyebilir, iştahınızda azalma olması durumunda ise küçük porsiyonlar halinde sık sık yenen ara öğünlerle besin ihtiyacını karşılamaya çalışabilirsiniz.

Ağız yarası ya da tat alma duyusundaki değişiklik nedeniyle yemek yiyemiyorsanız çeşitli baharat ve aromalar ile yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz.

Yüksek kalorili içecekler içebilirsiniz.

Yağ kitlesinin eriyip kas yıkımının gerçekleşmemesi için günlük kalori alımına özen gösterebilirsiniz. İştah azalması, mide bulantısı gibi durumlar nedeniyle yemek yemekte güçlük yaşıyorsanız uzman beslenme ürünleri desteği alabilirsiniz. Kilo kaybı yaşamamak ve tedavinize devam edebilecek enerjiye sahip olmak için diyetisyenizden uzman beslenme tedavisi hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1099

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
2805

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2428

4912

Yanıtlar: 0
Gösterim: 408

Clicky