Tip 2 diyabetin cerrahi müdahale ile tedavisi mümkün mü?

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necat Kaplan, sıklıkla karşılaşılan tip 2 diyabet hastalığının tedavisi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.Aşırı vücut ağırlığına bağlı olarak ortaya çıkan tip 2...

Başlatan: Kerem - Güncelleme: 24 Mart 2022, 18:39:45 - Gösterim: 289

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tip 2 diyabetin cerrahi müdahale ile tedavisi mümkün mü?


Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necat Kaplan, sıklıkla karşılaşılan tip 2 diyabet hastalığının tedavisi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı.


Aşırı vücut ağırlığına bağlı olarak ortaya çıkan tip 2 diyabet, düzenli ve sürekli insülin kullanımı ile sonuçlanır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde birçok farklı hastalığın ortaya çıkması mümkündür.

Diyabet cerrahinin başarısı ameliyatın tipine bağlı olduğu için hastanın diğer sağlık sorunları düzelir ve insülin kontrollü ilaç ihtiyacı büyük oranda ortadan kalkar.

Diyabet hastalarının büyük çoğunluğunu oluşturan tip 2 diyabet hastaları diyabet cerrahisi için en uygun adaylardır. Ancak 10 yaş üstü diyabetli kişilerde tip 2 diyabetli kişilerde bile pankreastaki insülin üretimi azalabilir, bu nedenle metabolik cerrahiye girmeden önce kişi tip 2 diyabetli olsa bile pankreastaki insülin düzeylerinin ölçülmesi gerekir.

Kişiye uygun olarak belirlenecek işlemler kapalı bir şekilde gerçekleştirilir. Genellikle 4-6 küçük kesiyle yapılan ameliyat farklı bir şekilde yapılır. Tüm ameliyatların ortak özelliği, mideye erişim, iştahı azaltma, yiyecek alımını sınırlama ve ince bağırsağın son kısmına yiyecek almak için kısa yollar kullanmaktır.

Tip 2 diyabetinde sıklıkla karşılaşılan belirtiler nelerdir?

-Dudaklar ve ağız içi sürekli olarak kuruma eğilimi gösterir.


-Su tüketimi artar.

-Dengesiz bir acıkma hali görülür.

-Görmede bulanıklık yaşanabilir.

-Kan şekeri sorunu nedeniyle kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder.

Sıklıkla tercih edilen yöntemler

Tip 2 diyabet hastaları için ilaç tedavisi denendikten sonra durum kontrol altına alınamıyorsa, vücut doku ve organlarında hasara neden oluyorsa cerrahi uygulanmalıdır. Ayrıca tip 2 diyabet nedeniyle obezite sorunu yaşayan kişiler de bu ameliyatı olabilir.

Laparoskopik cerrahide midenin yarısı çıkarılarak ince bağırsağın konumu değiştirilir. Bu sayede pankreasın insülin salgılaması için uyarılması gelir ve insülin seviyesi normale döner. Hasta tip 2 diyabet ve buna bağlı obeziteden diğer sağlık sorunlarında kurtulur. Bu prosedürler diyabetli kişilerin çoğunda etkili olsa da, hastaların başarı oranlarını artırmak için yaşam tarzlarında ve beslenme alışkanlıklarında da değişiklik yapmaları gerekir. Psikolojik etkisi de olan bu süreçte psikiyatri hastalarının yanı sıra bir diyetisyen ve genel cerrahtan yardım almak faydalı olabilir. Ameliyattan 2-3 gün sonra hastalar sadece sıvı gıdalarla beslenirler. Ortalama 4-5 günde taburcu olan hastalar ilk haftadan sonra, eğer ofiste çalışıyorlarsa ilk aydan sonra işlerine dönebilirler. Ancak yaklaşık 2 yıl boyunca doktor kontrolünde olması gerekir.

Milliyet
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky