Dızmana (Göçmen Böreği) Tarifi​

Göz Açıp Kapayıncaya Kadar Tepsinin Dibi Görülüyor Pamuk Gib Yumuşacak ve Lezzetli Dızmana (Göçmen Böreği) TarifiDızmana, "Göçmen Böreği" olarak da bilinen daha çok Bulgaristan göçmenleri tarafından yapılan bir...

Başlatan Kerem, 27 Temmuz 2021, 01:05:20

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Dızmana (Göçmen Böreği) Tarifi​


Göz Açıp Kapayıncaya Kadar Tepsinin Dibi Görülüyor Pamuk Gib Yumuşacak ve Lezzetli Dızmana (Göçmen Böreği) Tarifi


"Göz Açıp Kapayıncaya Kadar Tepsinin Dibi Görülüyor Pamuk Gib Yumuşacak ve Lezzetli Dızmana (Göçmen  Böreği) Tarifi"


Dızmana, "Göçmen Böreği" olarak da bilinen daha çok Bulgaristan göçmenleri tarafından yapılan bir lezzettir. Ekşimik denen lor peyniriyle yapılan bu hamur işi, daha çok Trakya bölgesinde yapılıyor. Peki Dızmana nasıl yapılır? İşte o püf noktalarıyla pamuk gibi dızmana tarifi...

Orjinalinde ekşimik denen bir peynir kullanılıyor. Trakya'da daha çok köylerde yaygın olarak yapılan çökeleğe benzer bu peynir, kahvaltı sofralarınının vazgeçilmezi. Yapımı çok basit aslında. Yoğurdunuz hafif ekşimeye başladıysa kolayca yapabilirsiniz. Yoğurdu ısıtıp içerisine 1 tatlı kaşığı kadar tuz atıp kaynamaya bırakıyorsunuz. Soğuduktan sonra tülbentten geçirilip tuzlayıp cam kavanozlara (eskiden küplere) bastırıyorsunuz. Dilerseniz dondurucuya da koyabilirsiniz. Tadına vardığınızdan bir daha böreklerinizi hep bu peynirle yapacaksınız.

Neyse şimdi konumuza geri dönelim. Muhacir komşumdan öğrendiğim bu böreği çok pratik gerçekten. İçsiz olarak da yapabilirsiniz. Mayalanan hamuru bezelere ayrılıp yan yana bitişik bir şekilde tepsiye diziyorsunuz. Üzerine de yoğurtlu karışımını döküp pişiriyorsunuz. Tadı damağınızda kalacak bu enfes lezzeti mutlaka deneyin. Hemen detaylı tarifine geçelim.

DIZMANA (GÖÇMEN BÖREĞİ) TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant kuru maya
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5. 5 su bardağı un
İçine;

  • 400 gr ekşimik (Yoksa lor peyniri)
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzerine ;
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı kaymak ya da eritilmiş tereyağı
DIZMANA (GÖÇMEN BÖREĞİ) NASIL YAPILIR?
✔️ Hamuru yoğuralım. Suyu ve sütü sos tenceresine ya da cezveye koyup ılıtın. Yoğurtma kabına mayayı, şekeri, suyu ve sütü koyup 10 dakika bekletin. Üzerine sıvı yağı,tuzu ve yumurtayı ekleyip karıştırın. Azar azar un ilave ederek yumuşak ele yapışanbir hamur elde edin. Kapallı bir şekilde 1 saat mayalandırın.

✔️ Mayalanan hamuru elinizi ara ara yağlayarak bezelere ayırın.
✔️ Peynir ile sıvı yağı bir kasede karıştırın.
✔️ Bezeleri elinizle yassılaştırıp ortasına bolca peynir koyup kapatın. Yağlanmış tepsiye yan yana dizin. Arlarında 1 cm kadar mesefa olun kabarınca birbirlerine yapışacaklar.
✔️ 20 dakika tepsi mayası için bekletin.
✔️ Üzeri için gerekli malzemeleri çırpıp fırça yardımıyla bolca dökün. Susam, çörekotu serpebilirsiniz.
✔️ Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.

✔️ Fırından çıkınca üzerine temiz bir mutfak bezi örtüp 15 dakika dinlendirin.
✔️ Pamuk gibi dızmanalarınız hazır.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun



Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...