Antandros Antik Kenti - Balıkesir

Antandros Antik Kenti, Edremit İlçesi Altınoluk Beldesi'nin 4 kilometre doğusunda, İda Dağı (Kazdağı) eteklerinde, Pelasglar tarafından kurulmuştur. Adramytteion (Burhaniye-Ören) – Assos (Behramkale) yolu üzerinde askeri bakımdan...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 05 Kasım 2021, 22:35:44 - Gösterim: 679

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Antandros Antik Kenti - Balıkesir



Antandros Antik Kenti, Edremit İlçesi Altınoluk Beldesi'nin 4 kilometre doğusunda, İda Dağı (Kazdağı) eteklerinde, Pelasglar tarafından kurulmuştur. Adramytteion (Burhaniye-Ören) – Assos (Behramkale) yolu üzerinde askeri bakımdan stratejik bir konuma sahip olan kentin, MÖ 10'uncu yüzyılda kurulduğu düşünülmekle birlikte, çok yakınında bulunan Assos'un MÖ 2.bin yıllarına kadar inen tarihinden Antandros' un da bu tarihlerde iskan görmüş olması mümkün görülmektedir.

Antik yazar Strabon, Leleg kavminin Bababurnu'ndan (Lekton) İda Dağı'na kadar olan bölgede yerleştiklerini belirtmektedir. Önce Thrakialı Mysialılar'ın yerleştiği bilinen bölge, MÖ 7'nci yüzyılda Limni üzerinden gelen Aioller tarafından iskan edilmiştir. Pelasgların da bu tarihlerde Antandros'a yerleştikleri antik kaynaklardan anlaşılmaktadır. Antandros'un bir Pelasg kenti olduğunu, tarihteki Batı Anadolu İsyanı'ndan (M.Ö. 499-494) sonra Pers Kralı Dareios'un komutanı Otoneis'in Antandros'u zapt ettiğini ve Kserkeses ordusunun Yunan seferine giderken kentin yanından geçtiğini Heredot' tan öğrenmekteyiz.

Anadolu'da araştırmalar yapan Henri Kiepert kitabında Antandros'un akropolünün Altınoluk – Avcılar arasında Yarmataş olarak bilinen 215 rakımlı tepede bulunduğunu ve kentin doğuya doğru yayıldığını ifade etmektedir. Kentin nekrolpolü ise Yarmataş Tepesi'nin 2 kilometre daha batısında yer almaktadır. Nekropol alanı inşai faaliyetler sırasında ortaya çıkmış ve kurtarma kazıları yapılmıştır. Kazılarda, MÖ 7 ve 2'nci yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılan nekropolde, arazinin eğiminden faydalanılarak üst üste iki ve üç kat olarak yerleştirilen lahit mezarların yanı sıra kremasyon (ölü yakma) ve direk toprağa gömü şeklinde bir çok gömü yapıldığı görülmüştür. Bu mezarlardan çıkarılan mezar hediyeleri, Balıkesir Müzesi' nde sergilenmektedir.

Kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan Roma Dönemi'ne ait bir taban mozaiği çevresinde yapılan sistemli kazılar sonucunda MS 1'nci yüzyıla tarihlenen ve duvarlarında fresk bulunan, taban döşemeleri mozaikli bir zengin evi bulunmuştur.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

466

Yanıtlar: 0
Gösterim: 633

96

Yanıtlar: 2
Gösterim: 760

1399

Yanıtlar: 1
Gösterim: 1258

Clicky