Dünya Mirası Aizanoi Antik Kenti

Dünya mirası Aizanoi Antik KentiTarihin binlerce yıllık şahidi, insanlık tarihinin önemli tapınaklarından ilklerin kenti Aizanoi'de çalışmalar 2023'de tamamlanıyor.UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan,  Anadolu'daki en...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 23 Mayıs 2021, 23:09:42 - Gösterim: 836

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Dünya Mirası Aizanoi Antik Kenti


Dünya mirası Aizanoi Antik Kenti

Tarihin binlerce yıllık şahidi, insanlık tarihinin önemli tapınaklarından ilklerin kenti Aizanoi'de çalışmalar 2023'de tamamlanıyor.



UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan,  Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesi'nde bulunan Aizanoi Antik Kenti'nin dünyaya tanıtılması için başlatılan çalışmalar 2023'de tamamlanacak. Aizanoi, dünyanın ilk borsası, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı ve dünyanın ilk örneklerinden stadyum-tiyatro kompleksiyle Roma döneminin en önemli kentlerinden biri. Şehrin kuzeyinde yer alan 13 bin 500 kişi kapasiteli stadyum ve 20 bin kişi kapasiteli tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması ise antik dönemin tek örneği.

Kütahya Valisi Ali Çelik, Aizanoi Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Vali Çelik, Penkalas Çayı Projesi'nin 2021, tiyatrodaki çalışmaların 2022, stadyumun ise 2023 yılında tamamlanacağını söyledi. Vali Çelik'in yaptığı inceleme ziyareti esnasında Macellum, Sütunlu Cadde ve Penkalas Çayı'nın çevresinde bulunan metruk binaların yıkıldığını belirtti. Roma köprülerinin yer aldığı Penkalas Çayı ve çevresini inceleyen Vali Çelik, Aizanoi'de antik çağdaki gibi kayıkların yüzdürülmesine yönelik yürütülen projenin 2021 yılı içerisinde tamamlanacağını söyledi.


STADYUM 2023'TE HAZIR


Aizanoi'yi ilklerin kenti olarak niteleyen Vali Çelik, "Aizanoi'nin tanınması şehrimizin ve hatta ülkemizin tanınması demek. Amacımız tarihi ve kültürü korumak, ekonomik olarak burayı hizmet sektörüne kazandırmak. Aizanoi'de antik ve sosyal dokunun uyumunu, bütünleşmesini sağlanmaya yönelik çalışmaları hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Tiyatrodaki çalışmalar 2022, stadyumun ise 2023 yılında tamamlanacak" dedi.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

aslında şimdiki insanlard bu tür kaliteli yapılar yapsa .. hem sembolik olarak hem kullanmalık bizde yeni nesile miraz olarak bırakıcazda yok yapılmıyor.. plastikleştik..

Alıntı yapılan: Charismax - 23 Mayıs 2021, 23:30:05aslında şimdiki insanlard bu tür kaliteli yapılar yapsa .. hem sembolik olarak hem kullanmalık bizde yeni nesile miraz olarak bırakıcazda yok yapılmıyor.. plastikleştik..
Çok güzel söyledin, adamların yaptıkları günümüze ulaşmışken bugün ki yapılar moloz olup kayboluyor. Tamam her yapımız tarihe meydan okumasın ama bir stadyumumuz, okulumuz, valiliğimiz geleceğe kalsın ki bizim içinde "adamlar ne binalar yapmış be" desinler :D
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

anadolu illerinde hükümet konakları olur meydanlarda... mesela aksarayda 68 plakalı olan aksaray .. bir hükümet konağı var meydan'da kullanılıyor .. adamlar taştan bina yapmış... bizde yapalım dimdik dursun yani.. hep miras'dan kalanları restore edip kullanıyoruz.. tamam retsore edelim ama örnek alıp bizde ekleyelim daha güzel olur bence..

Benzer Konular (5)

Clicky