ForumSever Çocuk Psikolojisi
Pages: 1
Çocuklarda “Bebek Gibi” Davranma Eğilimi Varsa Ne Yapmalı? By: KeReM @ Date: 03 Ocak 2021, 10:16:58
Çocuklarda Bebeksi Davranışlar



Kız çocuğum ya da erkek oğlum büyüdü zannederken, eskisi gibi bebeksi huyları yoksa geri mi geldi? Sıkmayın canınızı, tek başınıza değilsiniz. Bu gibi durumlar ile aileler genel olarak karşılaşmaktadır. Bu sorunu nasıl çözebiliriz peki? Sorduğunuz bu sorununun cevabını Parenting Class'dan Uzman Psikolog / Pedagog Sinem Olcay Kademci bizzat kendisi açıklıyor.

Çocuklarımızın zaman geçtikçe bıraktığı hal ve hareketleri bazı nedenlerden ötürü çocuklarımıza gelebiliyor. Ne tür bebeksi davranışların çocuklar üzerinde tehlike etkisi gösterebilir. Ne gibi sorunlar geri gitme sebebiyetine yol açabilir? Bunun gibi sorulara yanıt arıyorsanız ise şayet İstanbul Parenting Class'dan Uzman Psikolog / Pedagog Sinem Olcay Kademci'nin dediklerini dikkatlice dinelmenizi tavsiye ederiz.

Sizlerinde bildiği üzere çocuklarımızın yaşı ilerledikçe bebeksi huylarını bıraktığı bazı davranışları sinir ve stres gibi sorunlar ile karşılaştığında yeniden bebekis hareketler sergileyebiliyorlar. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun başından geçen zor zamanların atlatması amacı ve eskisi gibi düzenini devam ettirmesi amacı için kullandığı bir çeşit savunma mekanizması vardır ve buna da regresyon (davranışta gerileme) adı verilmektedir.

Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Gerileme Davranışları:


Çocuklarda “Bebek Gibi” Davranma Eğilimi Varsa Ne Yapmalı? By: Kerem Date: 18 Ekim 2022, 00:38:17
Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım?
Çocuğunuzda uzun zamandır yapmadığı bu türden bebeksi davranışlar ortaya çıktığında o dönemde çocuğunuzun hayatında değişen şeyin ne olduğunu ve nasıl bir zorlanma yaşadığını keşfetmeye çalışın. Kardeşin doğumu, büyükannenin ölümü gibi ailede yaşanan bir kayıp, anaokuluna başlama, kronik bir hastalık geçirme ya da bir süre hastanede kalma ve hatta taşınma/ev değiştirme gibi durumlar küçük çocukların ciddi zorlanmalar yaşayıp davranışsal olarak geri gitmelerine sebep olabilir.

Çocuğunuzun davranışındaki geri gidişi anlamaya çalıştığınızda burada bahsedilenler gibi önemli bir sebebi olduğunu görürsünüz. Bu dönemde çocuğunuzu düzelmesi için zorlamamalısınız. Stres ve zorlanma zamanları çocuğu sosyal ya da zihinsel anlamda geliştirme çabasından uzak durmamız gereken zamanlardır. Bu dönemde çocuğunuzun sizi yönlendirmesine izin verin. Eğer bebek gibi davranılmak istiyorsa öyle davranın. Daha fazla sarılma, kucak, temas gerekebilir. Ayrıca, bu dönemlerde çocuğu yemeye zorlamak ya da daha önceden oluşturduğunuz sınırlara uymasını beklemek gibi baskıcı tavırdan özellikle kaçınmalısınız.

Çocuğunuzun yeniden ortaya çıkan bağımlılığı ya da geriye giden davranışları sizi endişelendiriyor olabilir ama bunları düzeltmek için mücadeleye girmeniz işleri daha kötüye götürecektir. Stres ve zorlanma dönemini atlattıktan sonra çocuğunuzun doğru davranışları öğrenmesi için yeterince vaktiniz olacağını hatırlayın.

Siz de çocuğunuzun bebek gibi davrandığını mı düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi yorum olarak paylaşabilir diğer annelere yardımcı olabilirsiniz