ForumSever Diyet ve Sağlıklı Beslenme
Pages: 1
Gıda Katkı Maddeleri Vücudunuzu Nasıl Etkiler? By: Thinker Bell Date: 26 Şubat 2021, 19:56:36
[IMG alt="Gıda Katkı Maddeleri Vücudunuzu Nasıl Etkiler?"]https://sagligabiradim.com/wp-content/uploads/2020/08/gida-katki-maddeleri.jpg[/img]
 


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gıda katkı maddelerini güvenliklerini, dokularını, tazeliğini, tadını ya da görüntüsünü korumak ya da iyileştirmek için gıdalara eklenen maddeler olarak tanımlar. İnsanlar yüzyıllardır tuz gibi bazı katkı maddeleri kullanmıştır. Pek çok kültür tarihleri boyunca tuzu gıdaları korumak için kullanmıştır. Ancak, diğer gıda katkı maddeleri modern endüstrinin yükselişi ile ortaya çıkmıştır. Gıda katkı maddelerinin vücudunuzu nasıl etkilediğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Gıda katkı maddeleri, prensipte, teknolojik ihtiyaç ile gerekçelendirilir. Ana hedef gıdaların besinsel kaliteleri açısından uygun şekilde korunmasını garantilemek ya da gıdaları stabilize etmektir.
Yine de, şirketler bu bileşenleri bazı ürünlerin tadını ya da görüntüsünü daha çekici hale getirmek için de eklerler. Durum ne olursa olsun, en azından teoride, gıda üreticileri her zaman FAO gibi (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu) organizasyonların önerilerine saygı duymalıdır.

Gıda Katkı Maddeleri Sınıflandırmaları

Gıda katkı maddeleri farklı kaynaklardan gelir. Bazıları sebzelerden, diğerleri hayvanlar ya da minerallerden çıkarılır, ve sentetik olarak üretilen bir grup da vardır. Bu günlerde, gıda endüstrisi bu ürünlerin yüzlercesini kullanır, ve bunları gıdalara spesifik nedenlerden dolayı eklerler.
WHO ve FAO bu bileşenleri üç büyük kategori halinde gruplar:

[IMG alt="Elinde bir liste ile alışveriş yapan bir kadın."]https://sagligabiradim.com/wp-content/uploads/2020/08/alisveris.jpg[/img]
 


Gıda endüstrisi süpermarketlerde aldığımız gıdaları işlemek için gıda katkı maddeleri kullanır.

Gıda Katkı Maddelerinin Sağlığa Riskleri

Her ülke gıda katkı maddelerinin insanların sağlığı üzerindeki etkisini analiz etmeye adanmış özelleşmiş organizasyonlara sahiptir. Uluslararası bir seviyede ise WHO ve FAO bundan sorumludur. Bu sebepten dolayı Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesini (JECFA) oluşturmuşlardır.

Gıda katkı maddelerinin vücudunuzu nasıl etkilediğini bilmek için izin verilebilir bir günlük miktar ile başlarlar. Bu, bir kişinin herhangi bir sağlık etkisi yaşamadan tüketebileceği günlük gıda ya da suda bulunan katkı maddesi miktarıdır.


Riskleri Belirlemek

Gıda katkı maddeleri yediğinizde maruz kalabileceğiniz riskler Codex sisteminde listelenmiştir. Herhangi bir Codex'i yaratmak ve yayınlamak için kurallar, yönlendirmeler ve önerilerin yanı sıra her vakanın risklerini analiz edip bir liste yapan çeşitli hükumetler arası ajansları bu sürece katmalısınız.

Riskleri değerlendirmenin ilk adımı tehlikeleri belirlemektir. Bilim insanları bunlara toksikolojik bir bakış açısından bakarlar.

Bu analizlerden sonra bilim insanları bir kişinin günlük bazda sağlıkları için risklere yol açmadan tüketebileceği, vücut ağırlığına bağlantılı katkı maddesi miktarını belirlerler. Bundan sonra ise riskleri sınıflandırırlar.


En Fazla Bilinen Olumsuz Etkiler

Gıda katkı maddeleri farklı olumsuz etkilere neden olabilir. Bu özellikle de illegal olarak, düzenleyici kuruluşların kontrollerine bağlı olmadan kullanıldıklarında geçerli olan bir durumdur. Bu reaksiyonlar üç büyük grup halinde organize edilir:
[IMG alt="Bir kutunun üstünde yazan gıda katkı maddeleri."]https://sagligabiradim.com/wp-content/uploads/2020/08/kutu-katki.jpg[/img]
 


Kullanılan gıda katkı maddelerini düzenleyen hükumet organizasyonları vardır.

Gıda Katkı Maddelerinin Olumsuz Etkilerinin Fiziksel Göstergeleri

Bu olumsuz etkiler ile bağlantılı olan bir dizi gösterge ya da hastalık vardır. Aşağıdaki liste bir derlemedir ve bu maddelerin olumsuz etkileri söz konusu olduğunda tam ya da nihai değildir.
En iyi bilinen etkiler şunlardır:
Akılda Tutulması Gereken Şeyler

Her gün yediğimiz ve aldığımız gıdaların büyük bir kısmının içerisinde gıda katkı maddeleri vardır. Bundan dolayı satın aldığımız şeylerin içindekiler bölümlerine bakmak için zaman ayırmalıyız, bu şekilde tanınmış bir organizasyonların bunları onaylayıp onaylamadığını bilebiliriz. Eğer bir gıdaya karşı bir alerjik reaksiyon yaşadığınızı düşünüyorsanız o halde yapılabilecek en iyi şey bir tıp uzmanını görmektir.