Merhaba, web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize üye olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web sitemize ÜYE OLMADAN konulara cevap verebilir ve anketleri oylayabilirsiniz. Konu açmak ve içeriklerden daha kapsamlı faydalababilmek için lütfen üye olun ya da giriş yapın.

12 Temmuz Atatürk Günlüğü

1936 - Berlin Olimpiyatları'nda Türkiye'ye ilk olimpiyat madalyasını Mersinli Ahmet (Kireççi) getirdi. 71 kiloda üçüncü oldu.Atatürk'ün, saat 13.30'da Sakarya motoruyla Büyükada'dan Florya'ya dönüşü, sandalla gezinti yapışı,...

Başlatan Asrevya, 28 Mart 2022, 01:11:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

12 Temmuz Atatürk Günlüğü

1936 - Berlin Olimpiyatları'nda Türkiye'ye ilk olimpiyat madalyasını Mersinli Ahmet (Kireççi) getirdi. 71 kiloda üçüncü oldu.

Atatürk'ün, saat 13.30'da Sakarya motoruyla Büyükada'dan Florya'ya dönüşü, sandalla gezinti yapışı, denize girişi.

1935 - Atatürk'ün, Türk Dil Kurumu'nun 3. kuruluş yıldönümü nedeniyle kendisine gönderilen saygı telgrafına cevabı: "Türk Dil Kurumu'nun üç sene içinde yaptığı işler çok büyüktür. Kurum içinde çalışan arkadaşlar onunla övünebilirler. Kurumunuzu kutlar, tam başarılar dilerim."

1932 - "Türk Dil Kurumu" kuruldu.
Gazi Mustafa Kemal tarafından Türk Dil Kurumu'nun kuruluşu.

Türk Dil Kurumu, "Türk Dili Tetkik Cemiyeti" adıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Cemiyetin kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Sâmih Rif'at, Ruşen Eşref (Ünaydın), Celâl Sahir (Erozan) ve Yakup Kadri (Karaosmanoğlu)'dir. Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin amacı, "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek" olarak tespit edilmiştir. Kaynak: tdk.org.tr

Atatürk, bugün akşamüzeri Çankaya'da -dilcilerin de katıldığı- Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti toplantısına başkanlık etmiş, toplantı sonunda şunları söylemiştir: "Dil işlerini düşünecek zaman da gelmiştir; ne dersiniz? Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi, bir de ona kardeş, bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun!" Aynı gün, kurulacak cemiyetin başkan, genel sekreter ve üyeleri belirlenmiş, daha sonra izin için hükümete başvurulmuştur. (Cemiyetin adı, III. Türk Dil Kurultayı'nın 31 Ağustos 1936 günkü birleşiminde kabul ettiği tüzük değişikliği ile "Türk Dil Kurumu"na çevrilmiştir). [Kocatürk]

1932 - Gazi Mustafa Kemal founds the Turkish Linguistic Society.

1930 - Zeylan Bucağı'ndaki ayaklanmanın tamamıyla bastırıldığına ilişkin hükümet bildirisi yayımlandı.

Atatürk'ün, istanbul'dan Yalova'ya gidişi.

1927 - Atatürk'ün, günü Dolmabahçe Sarayı'nda istirahatle geçirişi, gece Taksim Bahçesi'ni şereflendirişi, saat 24.00'de Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1923 - İstiklal Marşı için Ali Rifat Bey'in (Çağatay) bestelediği eser seçildi. Bu marş 7 yıl okunduktan sonra 1930'da Osman Zeki Bey'in (Üngör) bestesiyle değiştirildi.

1922 - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Rauf (Orbay) Bey'in, İcra Vekilleri Heyeti Başkanlığı'na seçilmesi.

1922 - Rauf (Orbay) becomes prime minister of the government of Turkish Grand National Assembly.

1921 - Yunan kuvvetleri Gediz'e girdi. Gediz'in Yunanlıların eline geçmesi.

Türk birlikleri geri çekilmeye başladı.

Atatürk'ün, Fransız edibi Pierre Loti'nin 18.5.1921 tarihli mektubuna cevabı: "Tarihimizin en karanlık günlerinde, yenilgi ve iftiranın bizi ebediyen yok edecek gibi göründüğü bir zamanda bize güvenini bir an bile yitirmemiş olan dosta beslediğimiz ebedî minnettarlığın teminatını, talihin Türk milletine yeniden gülümsemeye başladığı şu sırada yenilemekten pek mutluluk duymaktayım."

1920 - İznik, Yunanlılar tarafından işgal edildi.

Atatürk'ün, "Millî Müdafaa örgütünün kuvvetlendirilmesi hususunda alınacak tedbirlerin bir gizli oturumda görüşülmesine dair önerge" nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşması: "...Efendiler kesinlikle söylerim ki, ordumuzun örgütü pek mükemmeldir ve dünyada bizim ordumuzun örgütünden muntazam bir ordu örgütü yoktur!"

1916 - Rusların, 8. Tümen cephesi (Muş cephesi)'nde taarruza geçmesi.

1915 - Seddülbahir'de İngiliz-Fransızların büyük taarruzu.



Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

5501

Yanıtlar: 0
Gösterim: 365

5510

Yanıtlar: 0
Gösterim: 372

5496

Yanıtlar: 0
Gösterim: 363

5505

Yanıtlar: 0
Gösterim: 390

1078

Yanıtlar: 55
Gösterim: 13075

Clicky