Bebeklerde Gaz Sancısı - Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Yeni doğan bebeklerin en büyük problemi gaz çıkartmak, bebeklerin gaz çıkarırken ne kadar zorlandığına illaki şahit olmuşsunuzdur. İşte bebelerin bu problemlerine yardımcı olabilmek için bazı teknikler var. Bunlardan aşağıdaki...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 30 Nisan 2022, 05:21:21 - Gösterim: 384

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Bebeklerde Gaz Sancısı - Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?


Yeni doğan bebeklerin en büyük problemi gaz çıkartmak, bebeklerin gaz çıkarırken ne kadar zorlandığına illaki şahit olmuşsunuzdur. İşte bebelerin bu problemlerine yardımcı olabilmek için bazı teknikler var. Bunlardan aşağıdaki yazıda bahsediliyor.

Bebeklerin yaklaşık dörtte birinde gaz sancısı görülür ve bu, zamanla gündelik yaşamı etkileyen bir problem haline gelebilir. Bebeklerde gaz problemi yaşayan ailelerin endişelenmesini gerektirecek bir durum yoktur çünkü her şeyden öte bebek gaz sancısı herhangi bir hastalık değildir, fizyolojik bir adaptasyon sürecidir.



Bebeklerin yaklaşık dörtte birinde gaz sancısı görülür ve bu, zamanla gündelik yaşamı etkileyen bir problem haline gelebilir. Bebeklerde gaz problemi yaşayan ailelerin endişelenmesini gerektirecek bir durum yoktur çünkü her şeyden öte bebek gaz sancısı herhangi bir hastalık değildir, fizyolojik bir adaptasyon sürecidir. Akıllarında, "Gaz neden olur?" ya da "bebek gazı nasıl çıkarılır?" gibi soru işaretleri olan ebeveynler için çeşitli yöntem ve ürünlerden bahsetmek mümkündür.

Bebeklerde gaz problemi yaşayan ailelerin pek çoğu, bebeğin günlük gaz çıkarma sorunun çözümünü bir ritüel haline getireceklerdir çünkü bebeklerde gaz sorunu günün her saati yaşanabilir. Önceleri ebeveynler, yalnızca bebek gaz çıkarma hareketleri uygulama gibi yöntemlere başvurur, bununla birlikte bebek gaz ilacı ya da bebekler için gaz damlası gibi seçeneklere de yönelebilirler. Peki ne yapmalı, bebeklerde gaz nasıl giderilir, bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer? Tüm sorularınızın cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?
Bebeklerde gaz sancısı ne zaman biter gibi soruların cevabına geçmeden önce bu problemin nedeninden bahsetmek gerekir. Anne karnından çıkıp yeni bir dünyaya geçiş yapan minik bebekler, adaptasyon sürecinde birtakım fizyolojik uyum aşamalarından geçer. Bunlardan bir tanesi de gazdır. Henüz yeni doğmuş bir bebek, annesi tarafından emzirilmeye başlandığında hava yutar. Emzirme sırasında sıklıkla hava yutan bebek, mide ve bağırsaklarında da bazı hareketlenmeler yaşar. Bebeklerdeki gaz sancısının nedeni, temel olarak bu şekilde özetlenebilir. Yani gaz neden olur sorusu fizyolojik tanımlamalar ile açıklanabilir.

Ebeveynliği henüz yeni tatmış olan bireyler için gaz sancısının belirtilerini anlamak bile endişe verici olabilir. Yenidoğan gaz sancısı direkt olarak anlaşılamayabilir. Yapılması gereken bebeğin huzursuzluğunu olabildiğince erken fark etmektir. Bu sürede bacaklarını karnına doğru çeken bebek, sancısını yalnızca bu şekilde belli edebilir. Gaz sancıları genellikle akşam saatlerinde yaşansa da günün herhangi bir saatinde gözlemlenmesi de sürpriz olmayacaktır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Bebeklerdeki gaz sancılarının ilk üç ay yoğun olarak yaşandığı ve üç aylıktan sonra yavaş yavaş ortadan kalktığı söylenebilir. Yani bebeklerde gaz sancısı ne zaman biter sorusu "dördüncü aydan itibaren" şeklinde cevaplanabilir. Ebeveynlerin -özellikle de annelerin- yapması gereken bazı hareketler ve alması gereken bazı tedbirler vardır. Gerekli önlemler alınırsa ve birtakım durumlara dikkat edilirse bu süreç rahat bir şekilde atlatılabilir.

Gaz sancısı problemini yaşamamak için öncelikle engelleyici faktörlerden bahsedilebilir. Örneğin anneler, bebeği emzirirken birkaç dakikada bir mola verip bebeğinin gazını çıkarabilir. Bu aşamada küçük masajlar etkili olacaktır. Bu sayede hem bebek rahatlayacak hem de anne daha kolay emzirecektir. Biberonla besleme sırasında daha fazla gaz yutan bebekler, daha fazla gaz sancısı çekebilir. Gaz sancısını engellemek için biberonun ucunun ya da meme ucunun ağza tam olarak yerleştirilmesi gerekir. Bebeğin pozisyonu da emzirme sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Doğru emzirme teknikleri ile sancılar minimize edilebilir.

Bebeklerdeki gaz sancılarını geçirmek ya da gaz sancısını ortadan kaldırmak için emziren anneler beslenmesine özen göstermeli, gaz çıkarma hareketlerini doğru uygulamalı ve gerekirse gaz masajında bebek yağı gibi yardımcılar kullanmalıdır. Aşırı gaz nedenleri, ancak bu şekilde sorun olmaktan çıkarılabilir.

Gaz Olmaması İçin Bebeğin ve Emziren Annenin Kaçınması Gereken Gıdalar
Yenidoğan bebeğin gazı nasıl çıkar sorularından önce yenidoğan bebeğin gazı nasıl engellenir gibi sorulara cevap aranabilir. Yeni doğum yapmış bir anne beslenmesine dikkat etmeli ancak aşırı endişelere de kapılmamalıdır. Sağlıklı olduğu bilinen tüm gıdalardan makul ölçülerde tüketmek her daim önemlidir. Bu dönemde elbette sağlıksız gıdalardan uzak durmak gerekir. Bir de gaz yaptığı ifade edilen bazı gıdalar vardır. Brokoli, kereviz ve pırasa gibi sebzeler bunların başında gelir. Kuru fasulye, bilindiği üzere gaz sancısına neden olan başlıca yemeklerden biridir. Öte yandan portakal, limon ve greyfurt gibi meyvelerin de gaz sancısına neden olduğu bilinir. Her biri başlı başına yararlı gıdalar olan bu sayılan yiyecekler, yine de gaz sancısı yapacağından bir süre tüketilmemelidir.

Kafein içeren ve gazlı içecekler, annelerin uzak durması gereken bir diğer gıda alanıdır. Kafein içeren gıdaların bebekte gaz yapması sık görülen bir durumdur. Ayrıca huzursuzluk ve rahatsızlık da bu gıdaların getirilerinden bir diğerleridir. Bunların dışında alerjiye neden olabilecek besinler de annenin kaçınması gereken gıdalar listesi içerisine dahil edilebilir. Bu gıdalar, gebelikte gaz sancısı çeken anne adayları için de geçerlidir.

Bebeklerde Gaz Çıkarma Hareketleri
Bebeklerde gaz çıkarmak için gaz masajı ile birlikte birtakım hareketler de vardır. Çoğunlukla bu hareketler denenip bir sonuç alınamadığı takdirde bebek gaz masajı aşamasına geçilir. Gaz çıkarma hareketi denildiğinde akla ilk olarak bebeğin sırtı sıvazlama gelir. Sıvazlamanın yanı sıra mevsime göre ılık bir duş da bebeğe iyi gelebilir. Bebeğinizin bacaklarını karnına doğru hafifçe çekerseniz bu hareket de bebeği rahatlatabilir. Bu durumlarda bebek gaz damlası da kullanılabilir. Ama kuşkusuz en etkili ve en kesin yol gaz masajı olarak kabul edilir. Yeni doğan bebeğin gazı nasıl çıkar gibi soru işaretlerine sahip olan ebeveynler, bu cevapları dikkate alabilir.

Bebeklerde Gaz Masajı
Bebeklerde gaz masajı yaparken bebek yağo gibi ürünler kullanmak, bebek için daha rahatlatıcı olacaktır. Bebek masajı sırasında anne ya da babanın sol eli bebeğin göbek deliğinin altına, sağ el ise göbek deliğinin üstüne yerleştirilir. Bir el ile saat yönünde yavaşça ovalama işlemi yaparken diğer elle de saat yönünün tersi izlenir. Sonrasında ayaklar tutulur ve yavaş yavaş karın bölgesine doğru götürülür. Bir sonraki aşamada karnı yukarıdan aşağı doğru sıvazlama işlemi yapılır. Son olarak da bebek, yüz üstü yatırılır, bilindik sırt sıvazlama ve popo üstü bölgesini ovalama hareketleri yapılır. Bu masaj, bebek gazı nasıl çıkarılır sorusuna verilecek en güzel cevaptır.


Kaynak: mustela.com.tr
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1101

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
4869

Yanıtlar: 0
Gösterim: 426

956

Yanıtlar: 0
Gösterim: 595

Clicky