Bilinmesi Gereken 10 CMD Komutu Ve İşlevleri

Windows’un Komut İstemi, çoğu zaman işlemlerimizi daha kolay ve hızlı gerçekleştirmemizi sağlıyor. Sorun tanılama, uygulama erişimleri ve çeşitli ayarları sadece komut yardımıyla çözebilmek gerçekten büyük avantaj...

Başlatan: Kerem - Güncelleme: 15 Nisan 2021, 20:22:57 - Gösterim: 669

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] 10veBilinmesiGerekenCMDKomutuİşlevleri
Bilinmesi Gereken 10 CMD Komutu Ve İşlevleri


Windows’un Komut İstemi, çoğu zaman işlemlerimizi daha kolay ve hızlı gerçekleştirmemizi sağlıyor. Sorun tanılama, uygulama erişimleri ve çeşitli ayarları sadece komut yardımıyla çözebilmek gerçekten büyük avantaj sağlıyor.
 Örneğin; IP adresimizi öğrenmek istiyorsak, komut satırına “ipconfig” yazmak yeterli oluyor. Biz de her bilgisayar kullanıcısının bilmesi gereken CMD komutlarını sizler için bir araya getirdik.
 Komut İstemi’ne ulaşmak için, Çalıştır’a “cmd” yazıp, enter tuşuna basmanız yeterli.


Assoc Komutu

Windows’taki dosyaların büyük bir kısmı, belirli bir programla  açılacak şekilde ayarlanmıştır. Bazen hangi dosya türünü, hangi  programın açtığını hatırlamayabilirsiniz. CMD’ye yazacağınız “assoc” komutuyla, tüm dosya uzantılarını ve bu dosyaların hangi programla açıldığını görebilirsiniz.
 Eğer bir dosya türünü çalıştıran varsayılan programı değiştirmek isterseniz, örneğin “assoc.doc=” komutunda .doc dosyalarını, eşittir işaretinin karşısına yazacağınız programla açılacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
 

Cipher Komutu   

 
Sabit diskteki dosyaları silmek, aslında onları gerçekten silmiyor. Bir dosyayı sildiğinizde, Windows bunları “erişilemez” olarak işaretliyor ve kapladıkları alanları boş olarak gösteriyor. Yani bu yüzden tamamen sildiğinizi düşündüğünüz dosyalar, geri getirilebiliyorlar.


Cipher komutu da bu durum için kullanılıyor. Komut, seçtiğiniz  bölümdeki boş alana rastgele veriler yazıp siliyor ve daha önceden  sildiğiniz dosyaların geri getirilme imkanı kalmıyor. Mesela C sürücüsünde bu komutu kullanmak isterseniz “cipher/w:c” yazarak bu sürücüdeki boş alanı tamamen temizleyebilirsiniz. Bu komut, mevcut verilerinize herhangi bir zarar vermiyor.
 

Driverquery Komutu

Yanlış ayarlanmış ya da eksik sürücüler, sisteminizde çeşitli sorunlara sebep olabiliyor. “driverquery” komutu da sisteminizde yüklü olan sürücüleri istediğiniz zaman görebilmenizi sağlıyor. Komutu “driverquery –v” ile kullandığınızda da, sürücünün yüklü olduğu klasör dahil olmak üzere daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
 

Ipconfig Komutu

Bu komut, bilgisayarınızın o anda kullanmakta olduğu IP adresini göstermektedir. Bu komutu daha kullanışlı hale getirmek de mümkün. Örneğin, bilgisayarınız IP alamıyorsa “ipconfig/release” ve “ipconfig/renew” komutlarıyla yeni bir IP adresi edinebilirsiniz.
 
“
ipconfig/flushdns” komutuyla da DNS adresinizi yenileyebilirsiniz. Ağ ile ilgili sorunlar yaşadığınızda bu komutlar hayat kurtarıcı olabilir.
 

Ping Komutu

 
Bu komutu “ping” yazdıktan sonra, bir IP adresi veya internet sitesi adresi yazarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde, belirtilen adresi bir seri test paketi gönderiliyor. Bu paketler hedefe ulaşıp geri dönüyorsa, hedefin bilgisayarınızla iletişim kurduğunu anlayabilirsiniz. Eğer başarısız olursa, hedef cihaz ve bilgisayarınız arasında iletişim sağlanamıyor demektir.

Netstat Komutu

Bilgisayarınıza bağlı olan cihazların bağlantı sorunlarını çözmek ya  da kötü amaçlı bağlantıları kontrol etmenize yarayan bu komuttan  faydalanabilirsiniz. “netstat –an” yazarak, açık portların ve ilgili IP adreslerinin listesini görebilirsiniz.

Pathping Komutu

 
Bu komutu, ping’in daha gelişmiş hali olarak düşünebilirsiniz. Hedef ile aranızda birden çok router olduğu zaman pathping’i kullanabilirsiniz.
 

Powercfg Komutu

Powercfg, sisteminizin ne kadar enerji harcadığını yönetmek ve gözlemlemek için kullanabileceğiniz bir komut. “powercfg/hibernate on” ve “powercfg/hibernate off” komutları ile askıya alma ayarlarını yönetebilir, “powercfg/a” komutu ile sisteminizdeki enerji tasarrufu durumlarını görebilirsiniz.
 

Tracert Komutu

Pathping komutuyla benzer işlev gören bir komuttur. “tracert” yazıp ardından IP adresi yazarak, aradaki ilişkiyi görebiliyorsunuz. Bilgisayarınız ve hedef arasındaki her adım hakkında bilgi alabileceksiniz.
 

Shutdown Komutu

 
Bilgisayarın kapatma tuşu varken, bu komutu kullanmaya ne gerek var diye düşünebilirsiniz. Ancak “shutdown/r/o” komutuyla, bilgisayarınızı yeniden başladıktan sonra, Gelişmiş Başlangıç Ayarları menüsü açılacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu menüden, Güvenli mod ve Windows Kurtarma işlevlerine kolayca erişebilirsiniz.
 Tüm Komut İstemi komutları bunlarla sınırlı değil tabii ki. Yüzlerce  komut var, ancak çoğu komutun işlevi Windows arayüzünden daha kolay  halledildiği için, yani ihtiyaç kalmaması nedeniyle kullanılmıyor.


Alıntı: Tamindir VOLKAN YILMAZ
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky