Gelecekte Yapay Zekanın Kontrolü Mümkün mü?

İnsanlar, günlük hayatta sohbet robotları, otonom araçlar  sesli komutla çalışan dijital asistanlarla aslında sadece "dar  zayıf yapay zekayı" kullanıyor.Yıllar içinde algoritmaların, "süper zeka" noktasına...

Başlatan: Luna - Güncelleme: 18 Nisan 2023, 13:08:16 - Gösterim: 461

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

18 Nisan 2023, 13:08:16 Son düzenlenme: 25 Nisan 2023, 20:42:31 Kerem
Gelecekte Yapay Zekanın Kontrolü Mümkün mü?



İnsanlar, günlük hayatta sohbet robotları, otonom araçlar  sesli komutla çalışan dijital asistanlarla aslında sadece "dar  zayıf yapay zekayı" kullanıyor.

Yıllar içinde algoritmaların, "süper zeka" noktasına ulaşmasıyla gelecekte insanı taklit etmekten öteye gidip gitmeyeceği tartışma konusu.
Yapay zekanın zamanla insan zekasının üstüne çıkması kimi uzmanlara göre insanlık için olumlu bir tablo çiziyor kimi uzmanlara göre ise bir felaketin başlangıcı olarak görülüyor.

Tesla Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk da yapay zekanın insanlık için bir felaket olabileceği gerekçesiyle şimdiden çalışmalara ara verilmesini istiyor.



TEKİLLİK TEORİSİNE GÖRE EVRİMLEŞECEK
"Tekillik" (Singularity) olarak adlandırılan varsayıma göre, yapay zeka bir gün insan zekasını taklit etmenin ötesine gidecek. Bu varsayımla, insan üstü bir varlık olma iddiasındaki yapay zekanın bu boyuta ulaşıp ulaşmayacağı ise spekülasyonlara açık bir teori.
İnsan eliyle üretilen sınırları belirlenmiş bir algoritmanın insan üstü olma iddiası teolojik ve dini açıdan da tartışmalara konu ediliyor. Bazı uzmanlara göre yapay zekanın insan üstü evrimi sadece basit bir komplo teorisi. Zira uzmanlar yapay zekanın da algoritma  alt kodlarının da yine vicdan  duygu gibi hasletlere sahip insanlık tarafından yazıldığının unutulmaması gerektiğini vurguluyor.

SÜPER YAPAY ZEKA
Almanya'da yapay zekanın toplum üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yapan  Dijital Dönüşüm alanında Hamburg Üniversitesinde ders veren Dr. Wilhelm Bielert, bu konuya dair bilinmeyen en büyük meselenin "süper yapay zeka" olduğunu belirtiyor  bu kavramın insan zekasını aşan, hala büyük ölçüde spekülatif ve alanın uzmanları arasında tartışmaya açık olduğunu ifade ediyor.
Bielert, "tekillik" boyutunun karmaşık küresel sorunları çözmek, yaşam standartlarını iyileştirmek, bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi geliştirmek gibi faydalar sağlayabileceğini savunuyor. Ancak Bielert bile gizlilik ve güvenlik endişeleri başta olmak üzere istihdam sorunu oluşturması hatta yapay zekanın geliştireceği önyargı ile "istemeden zarar verme potansiyeli" olduğunu savunuyor.
Günümüzde, algoritmaları insanların tasarlayıp programladığına işaret eden Bielert, gelecekte yapay zekanın kendi kendine komut verebilme ihtimalinin  yapay zekanın bir canlı gibi hareket etmesinin tartışma konusu olduğunu kaydediyor.

Bielert, olası riskler  sağlayabilecek faydalar göz önüne alındığında, toplumun yapay zeka gelişimine dikkatle "sorumlu  etik" bir şekilde yaklaşmasının önemli olduğunu belirtiyor.
βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..

Ürküten teknoloji, hayatımızı kolaylaştırıyor ama yinede insan korkmuyor değil. 
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

25 Nisan 2023, 21:27:49 #2 Son düzenlenme: 25 Nisan 2023, 22:57:47 Kerem
Tarafını Seç? Yapay Zeka mı? Doğal Zeka mı?

Yapay Zekâ: Gelecekte bütün sektörlerde işleri ele geçireceğim sizleri işsiz bırakacağım.

Doğal Zekâ: Nükleer bombalar yaparak binlerce insanın ölmesine, sakat kalmasına ve doğaya zarar verdim. İlerde de zarar vermeye devam edeceğim.

Yapay Zekâ: Gelecekte neler tüketeceğinize, neler giyeceğinize, nasıl üreteceğinize, nasıl çalışacağınıza, nasıl düşüneceğinize ben karar vereceğim. Şimdiden başladınız bile farkında değilsiniz.

Doğal Zekâ: Dünya Savaşlarını çıkardım. Milyonlar öldü ve ölmeye devam edecek. Daha da savaşlar çıkartacağım.

Yapay Zekâ: Şuan emekleme dönemindeyim biraz daha büyüyüp gelişirsem 3. Dünya savaşını ben çıkartacağım.

Doğal Zekâ: Dünyanın dengesini bozup küresel ısınmaya sebep oluyorum bu daha iyi günleriniz ilerde birçok ülke sular altında bırakacağım.

Yapay Zekâ: Stephan Hawking doğru söylüyor sizi yeryüzünden silebilirim. Henüz bunun kararını vermedim belki de sizleri kölem yapabilirim.

Doğal Zekâ: Yapay Zeka teknolojisine kötülüğü ben öğreteceğim. Yukardaki tüm felaketleri benden çıkacak.
Sizce hangisi daha tehlikeli? yorumu okuyanlara biraktim.
βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..

"40 katır mı 40 satır mı" gibi bir soru olmuş.

Cevap veriyorum; zekanın ne yapayı ne doğalı, yaşasın tam bağımsız delilik. :D

Benzer Konular (5)

Clicky