Zona Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Zona hastalığı, suçiçeği nedeni olan varicella zoster adlı virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Suçiçeği enfeksiyonu sonrasında etken olan virüs kişinin sinir sistemine yerleşerek burada uzun yıllar etkin bir şekilde...

Başlatan: Luna - Güncelleme: 09 Haziran 2023, 13:25:26 - Gösterim: 231

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Zona Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi



Zona hastalığı, suçiçeği nedeni olan varicella zoster adlı virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Suçiçeği enfeksiyonu sonrasında etken olan virüs kişinin sinir sistemine yerleşerek burada uzun yıllar etkin bir şekilde yaşayabilir. Vücut bağışıklık sisteminde zayıflık olduğu dönemlerde bu virüsün zona olarak yeniden harekete geçmesi mümkündür. Geçmişte suçiçeği geçirmiş olan herkeste zona hastalığı görülebilir. Suçiçeği veya buna neden olan suçiçeği virüsüne hiç maruz kalmamış olan kişilerin zona hastalığına yakalanması mümkün değildir.
Zona hastalığı en yaygın olarak elli yaşın üzerindeki kişilerde görülmektedir. Zonanın diğer adı gece yanığıdır. Zona hastalığı kişide şiddetli ağrılara sebep olmaktadır. Genellikle vücudun bir yarısında görülen zona, diz ve dirsek altında kalan bölgelerde oldukça az görülür. Zona, daha sonraki gün kabarcıklarla iyice kendini gösterir. Daha sonra kabarcıklar patlar  kabuk bağlamaya başlar. Zona hastalığının iyileşmesi iki veya üç haftayı bulur. Zona hastalığı süresince kabarcıklar oluşunca ateş yükselebilir ve bazı durumlarda lenf bezleri şişebilir. Çok nadiren de olsa zona hastalığı geçtikten haftalar hatta aylar sonra buradaki sinirlerde ağrılar görülebilir. Ağrının döküntüler iyileştikten sonra da devam etmesinin nedeni iltihaplanmış olan sinirin hasar görmüş olmasıdır. Zona virüsü vücutta yıllarca beklemede kalabilir. Bağışıklık sistemi zayıfladığında yeniden ortaya çıkabilir.
Bağışıklık Sisteminin Zayıflama Nedenleri
- Yaşlanma
- Kronik Olan Sağlıkla İlgili Sorunlar
- Kanser Hastalığı ve Kanser Tedavisi
- Düzensiz Beslenme
- Bazı İlaçlar
- Zatürre ve AIDS gibi Ciddi Enfeksiyonlar
Zona Hastalığının Ortaya Çıkışı
Bu nedenlerden bir ya birkaçı virüsün yeniden canlanarak zona hastalığının oluşmasına neden olabilir. Zona hastalığının şiddeti ve süresi kişinin bağışıklık sistemi  yaşa göre değişiklik gösterebilir. Bağışıklık sistemi fazlasıyla zayıf olan kişilerdeki şikayetler, uyku uyutmayacak  ilaç ile azalmayacak kadar ağır olabilir. Zona hastalığının en sıkıntı veren belirtileri ağrıdır. Ağrı  döküntülerin kontrol edilmesi yönünden tedaviye önce başlanması sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Sinirlere etki eden bu virüse erken müdahalede bulunmak oldukça önemlidir. Müdahalede geç kalındığında duyamama, görememe, yüz felci, kasların hareket ettirilememesi gibi daha ciddi şeyler de olabilir. Zona döküntüleri nadiren de olsa iç organlarda ve hatta gözde de oluşabilir.
Özellikle dilde  ağızda oluşan zona döküntüleri son derece acı vericidir. Zonanın gözde olması görme sorunlarına, zonanın kulakta olması ise kulak çınlaması  duyma problemlerine yol açtığı için zonada yakın takip önemlidir. Zona bulaşıcı değildir. Ancak zona yaralarına temas eden kişide bu hastalık zona olarak değil de eğer o yaralara temas eden kişi daha önce suçiçeği geçirmediyse o kişiye suçiçeği olarak bulaşabilir. Gebelik sürecinde karşılaşılan zona, çocuğu etkilemez. Kişiye zona tanısı dermatolojik muayene ile olur. Zonada döküntüler ortaya çıktıktan sonra ilk doksanalti saat içerisinde yapılan tedavi döküntü, ağrı  zonanın uzun dönem etkilerini belirgin şekilde azaltmaktadır.
βεήίм оŁλи βαиα қαŁıЯ , ĢєЯίуε καŁαи үоŁ αŁιЯ..

Benzer Konular (5)

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 624

5732

Yanıtlar: 0
Gösterim: 296

489

Yanıtlar: 1
Gösterim: 1175

07 Nisan 2021, 08:56:41
fernandosucre tarafından
4524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 372

Clicky