IŞIKTA POLARİZASYON

Işığın davranışlarının dalga ve tanecik modelleriyle izah edildiği varsayıma göre, polarizasyon olayı dalga modeliyle izah edilir. Dalga modelinde ışık, ilerleme doğrultusuna ve birbirlerine dik olarak harmonik titreşerek ilerliyen...

Başlatan: studentin - Güncelleme: 04 Şubat 2024, 16:23:13 - Gösterim: 119

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

IŞIKTA POLARİZASYON


Işığın davranışlarının dalga ve tanecik modelleriyle izah edildiği varsayıma göre, polarizasyon olayı dalga modeliyle izah edilir. Dalga modelinde ışık, ilerleme doğrultusuna ve birbirlerine dik olarak harmonik titreşerek ilerliyen elektrik ve mağnetik alanlardan oluşur. Polarize olmamış ışıkta elektrik alanları farklı doğrultularda titreşirler. Işık polarizörden geçirilirse elektrik alanları bir doğrultuda titreşen polarize olmuş ışık elde edilir. Bu polarize olmuş ışık, geçirme ekseni bir önceki polarizörün geçirme eksenine dik konumda olan polarizörden geçirilirse ışığın soğurulup salınmaması nedeniyle polarizör çıkışında ışık görünmez.

Dalga modeline göre izah edilen polarizasyon olayı, ışığın yapısının enerji paketlerinden oluştuğu varsayıma göre şu şekilde izah edilebilinir. Polarizörü oluşturan kristaller, siyah noktaları oluşturan atomlardan ve ışığın ilerlemesini gerçekleştiren renksiz özelliğe sahip atomlardan oluşmaktadır. Polarizasyon olayında, polarizöre gelen ışığın enerji paketlerinden siyah noktaları oluşturan atomlara rastlayanlar bu atomlarca soğrularak ısı enerjisine dönüşürler. Renksiz atom özelliğindeki atomlarla ilerliyen enerji paketlerinden aydınlık noktalar oluşturarak ilerliyenler polarizörden çıkarlar. Polarizörden çıkan ışığı oluşturan bu enerji paketleri, geçirme ekseni bir önceki polarizöre dik konumda olan polarizörden geçirilirse, siyah noktaları oluşturan atomlara rastlayacaklar ve enerji paketleri ısı enerjisine dönüşeceklerinden polarizör çıkışında ışık görünmiyecektir.

Benzer Konular (1)

5003

Yanıtlar: 0
Gösterim: 336

Clicky