Psikolojik Olarak İnsanları Etkilemenin 10 Yolu

Zihin okumayı, insanların bizim hakkımızda ne düşündüğü bilmeyi ve onlarla konuşmadan onların düşüncelerini kontrol etmeyi hepimiz çok isteriz. Psikoloji bilimi sayesinde işte bu bütün saydıklarım mümkündür.  Psikoloji...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 07 Ağustos 2022, 23:54:17 - Gösterim: 731

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Psikolojik Olarak İnsanları Etkilemenin 10 Yolu


Zihin okumayı, insanların bizim hakkımızda ne düşündüğü bilmeyi ve onlarla konuşmadan onların düşüncelerini kontrol etmeyi hepimiz çok isteriz. Psikoloji bilimi sayesinde işte bu bütün saydıklarım mümkündür.  Psikoloji bilimi sayesinde ilişkilerinizi, insanların sizi nasıl algıladığını bile kontrol etmenize yarayacak yollar vardır. Bunları yapmanız için büyülü ve sihirli güçlere ihtiyacınız yoktur.  Bunun için sadece eski zihin oyunlarını kullanmanız yeterli olacaktır.
  • Birinin size gizlice bakıp bakmadığını öğrenin
Bunu bilmek hem komik hem de çok kolay olacaktır.  Birinin size bakıp bakmadığını öğrenmek için esneyin.  Kulağa komik geliyor olabilir ama unutmayın siz esnediğinizde eğer biri size bakıyorsa oda esneyecektir. 😊  Buna psikolojide bulaşıcı esneme deniyor. Bunun sebebini bilim insanları hala bulamadı ama en mantıklı cevap olarak insanların empati kurma yeteneğinden kaynaklandığı düşünülüyor. Bu bulaşıcı esneme hem insanlarda hem de şempanzeler de görülüyor. Bir hayvanat bahçesinde şempanzeleri ziyaret sırasında bir çocuk şempanzelerin yanına düşüyor ve yaralanıyor. Bunu gören bir anne şempanze çocuğun yanına gidiyor. Herkes onun çocuğa zarar vereceğini sandığı için çığlıklar bağrışmalar oluyor. O şempanze ise yaralı çocuğu yavrusu gibi yerden kaldırıp kucağına alıyor uyanması için sallıyor.  Şempanzelerinde empati kurabildikleri düşünmek muazzam değil mi? Bu haber dünyaya yayılınca hayvanat bahçesine bir çok insan şempanzeyi ziyarete geliyor. Oysa insanoğlu onu doğasından alıp bir yere hapsettiği halde şempanze bir insana ne kadar sevgiyle yaklaşıyor.
  • Bir tartışmayı yemekle yatıştırın
Yemek yemek insanları sakinleştirir. Ve rahatsızlık veren durumları yatıştırır. Bir tartışma olacaksa yemekte olsun çünkü insanın dikkati tartışacağı konu ile yemek arasında bölünecektir. Yemek dikkat dağıtıcı rolünü çok iyi görür. Konuştuğunuz şeyden çok yemeğe ilgi gösterirsiniz. Buda ardaki tansiyonu düşürmeye ve tartışmanın şiddetini azaltmaya yetecektir. Aynı zamanda tartışmayı insanların kalabalık olduğu yerde halletmeniz daha iyi olur. Böylece tartışma çok fazla hararetlenmez. Çünkü kimse bir restoranın orta yerinde birbirine bağırıp tartışıp rezil olmak istemez.
  • Birinin size anlatmasını sağlayın
Atalarımızın da dediği gibi sukut altındır. Yani birinin ağzında ki baklayı çıkarmasını istiyorsanız susup dinlemek en iyisidir. Sonunda bir açık verecektir. Soruyu sorduktan sonra sessiz kalın. Bir sessizlik olduğunda karşınızdaki kişi konuşmayı sürdürecek ve sözünü kesmediğiniz için boşlukları doldurarak normalde söylediğinden daha fazlasını söyleyecektir.
  • İş görüşmelerinde kendinizi unutulmaz yapın
Onlarca kişi arasında kendinizi gösteremeyeceğinizi düşündüğünüz bir iş görüşmesinde endişe edersiniz. Bu kalabalıktan sıyrılmanın yolu seri konum etkisi kullanmaktır.  Bu etki insanların her şeyin ilk kısımları ve son kısımlarını hatırlama eğilimlerinde olduğu fikrine dayanır. Bir alışveriş listesini ezberlemeye çalıştığınızı düşün.  Büyük ihtimalle ilk kısımda ve son kısımda olanlar aklınızda kalacaktır. Ortadakileri pek hatırlamayız. Her şeyin başını ve sonunu hatırlamaya meyilliyizdir. Bu yüzden iş görüşmelerinin başında ve sonunda kendinizden bahsetmeyi ve adınızı söylemeyi unutmayınız.
  • İnsanlarla daha güçlü bağlar kurun
İnsanlarla bir aktivitede bulunmak ve beraber eğlenmek insanlarla daha çabuk bağ kurmamızı sağlar. Kalp atışınızı hızlandıracak aktiviteler seçin bu aktivitelerde kalp atışı hızlandıkça yani adrenalin yükseldikçe vücudumuz endorfin salgılamaya başlar. Bu salgı sizi daha iyi bir ruh haline sokar. Ve karşınızdakini daha iyi tanırsınız.
  • İnsanların sizin hakkınızdaki varsayımlarını kontrol edin
Bir ortamda kendinizi tanıtırken ilk izlenimler önemlidir. İnsanların sizin hakkınızdaki varsayımlarını kontrol etmenin bir yolu var. Buda konuşurken ortak yönlerinizi söylemektir. Örneğin biriyle aynı memleketten olabilirsiniz. Biriyle aynı bölüm okumuş, aynı şehirde doğmuş olabilir ve hatta hobileriniz aynı olabilir. Böylelikle size karşı varsayımlarında bu ortaklıkları göz önünde bulundurarak yapacaktır. Ve onunla alakalı olduğu için bu müştereklikten dolayı size karşı varsayımları da olumlu olacaktır. Bu etkiye ayla etkisi denir.
  • Birine önemli olduğunu hissettirin
Bunun birçok yolu var. Örneğin biriyle konuşurken ona ismiyle hitap edin. Sohbet ilerledikçe ismini kullanmaya devam edin. Bu ona onunla sohbet etmekle meşgul olduğunuzu hissettirir. Ve dolayısıyla kendisini önemli hissetmesini sağlayacaktır. Birine kendini önemli hissettirmenin bir diğer yolu da AÇIMLAMA TEKNİĞİDİR. Örneğin markette sevdiği çikolatadan kalmadı. Sizde vay be o çikolatadan getirmediler mi yani diyerek cevap verebilirsiniz. Söylediğini ona geri açıklamak onun anlattıklarını gerçekten dinlediğinizin farkına varmasını sağlayacaktır.
  • Birinin bir şeyi yapmanıza yardım etmesini sağlayın
Bazen çevrenizden aile ve arkadaşlarınızdan bir iyilik istemeniz gerekebilir. Ancak bu iyilikler her zaman kolay ve eğlenceli değildir. Buda onların size yardım etmeye daha az istekli olması anlamına gelir. Siz birkaç günlüğüne şehir dışındayken köpeğinizi besleyecek birine ihtiyacını var. O kişiye açıkça yardım edip edemeyeceğini sormak yerine YANLIŞ BİR İKİLEM yaratın. Köpeğimi beslemeye akşam mı daha müsait olursun sabah mı? Diye soruduğunuzda hayır diyemez akşam ya da sabah diye seçecektir. Kısaca ona hayır, yapamam deme şansı bırakmamış oluruz. Evet, birazcık bencillik olabilir ama konumuz bu olduğu için bu yöntemi söylemek zorundayım.
  • İnsanları kendinize inandırın
"Sanırım bu sıradaki psikoloji etkisi gerçekten etkili" deseydim mi? yoksa "sıradaki psikoloji etkisi gerçekten etkili" deseydim mi? inanırdınız. Baştaki sanırımdan dolayı ikinci seçeneğe inanırdık dediğinizi duyar gibiyim. Sanırım kelimesini kullandığım da kararsız ya da güvensiz olduğumu düşündünüz. Bu yüzden cümle kurarken kendinizden emin olun ve ihtimalli kavramları bir kenara bırakın. Sanırım kelimesini bıraktığımızda sizi daha çok ciddiye alırlar. Ve bu kendinden emin konuşmanız sayesinde sizinle daha az dalga geçerler. Cümleleriniz ne kadar net olursa düşünceniz o kadar çok kabul görecektir. Kendinize inanın düşüncelerinize güvenin ve tereddüt etmeden net cümleler kurun.
  • İnsanların ilgisini canlı tutun
Bazen telefona bakarken karşınızdakinin size ne dediğinizi duymadığınızı fark ettiniz mi?  Bu karşınızdakini dinlemediğinizi gösteren çok belirgin bir işarettir. İnsanların söylediklerinize dikkatlerini vermeleri için konuşurken direkt olarak göz teması kurun. Konuşmalarınızın daha merak uyandırıcı olmaya başladığını göreceksiniz. Göz teması kurmak birine dediklerinizi dinletmekten fazlasıdır. Göz teması sohbette size üstünlük verir. Söylediklerinizde ne kadar kendinizden emin olduğunuzu daha fazla kanıtlamanız için önemli noktalara parmak basarken başınızı bile sallaya bilirsiniz. Diğer kişinin de sizinle birlikte başını salladığını görürsünüz. Bunun gibi daha birçok zihin oyunları elbette var. Biz bu yazımızda psikolojik olarak insanları etkilemenin 10 yolunu ele aldık.

- saldango.com sitesinden alıntıdır-

Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

Clicky