Merhaba, web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize üye olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web sitemize ÜYE OLMADAN konulara cevap verebilir ve anketleri oylayabilirsiniz. Konu açmak ve içeriklerden daha kapsamlı faydalababilmek için lütfen üye olun ya da giriş yapın.

16 Mayıs Atatürk Günlüğü

1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da, 8. Edward'ın tahta çıkışı nedeniyle İngiliz Büyükelçisi Percy Loraine'in yeni güven mektubunu kabulü.Atatürk'ün, Çankaya'da Fransız Büyükelçisi Henri Ponsot'un güven mektubunu...

Başlatan Asrevya, 28 Mart 2022, 00:32:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

16 Mayıs Atatürk Günlüğü

1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da, 8. Edward'ın tahta çıkışı nedeniyle İngiliz Büyükelçisi Percy Loraine'in yeni güven mektubunu kabulü.

Atatürk'ün, Çankaya'da Fransız Büyükelçisi Henri Ponsot'un güven mektubunu kabulü.

Atatürk'ün, akşam trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.

1935 - Atatürk'ün, Çankaya'da Çin Elçisi General Ho-Yao-Tsu'nun güven mektubunu kabulü.

1934 - Atatürk'ün, Cumhuriyet gazetesinin kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle Yunus Nadi'ye telgrafı: "Gazetenizin onuncu yıl dönümünü idrak etmesinden memnun oldum. Başarı temenni ederim."

Atatürk'ün, atla bir saatlik bir gezinti yapması.

1926 - Atatürk'ün Mersin'den Adana'ya gelişi. Vilâyet'i, Belediye'yi, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni, Türkocağı'nı ziyareti ve akşamüzeri Adana'dan Dörtyol'a hareketi.

1923 - Atatürk'ün, bayram nedeniyle Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne, belediye heyetlerine ve millet fertlerine tebrik telgrafı: "...Nihayetsiz güçlükler içinde meydana getirdiği orduların kazandığı zaferlerle ebedî iftihara hak kazanan millet, siyasî ve toplumsal faaliyet alanlarında da aynı liyakati gösterecek ve inşallah millî ilerlemenin tam gelişimi içinde çok mesut bayramlara erişecektir."

Atatürk'ün, bayram nedeniyle orduya mesajı: "...Bütün silâh arkadaşlarımın tam bağımsızlık mücadelesinde zafer ve mutluluğa kavuşmalarını, bu feyizli günün kutsallığı hürmetine Cenabıhak'tan dilerim." [Kocatürk]

1919 - Mustafa Kemal'in Samsun'a gitmek üzere Bandırma vapuru ile İstanbul'dan ayrılması.

Atatürk'ün, 9. Ordu Kıtaatı Müfettişliği karargâh mensuplarıyla beraber akşamüzeri, Bandırma vapuru ile İstanbul'dan ayrılışı. (Atatürk, Galata rıhtımından bir motorla Kızkulesi açığında demirli bulunan Bandırma vapuruna geçmiş, vapur buradan hareket etmiştir).

Atatürk'ün, Bandırma vapurunun Kızkulesi açıklarında aranmasını takiben düşman zırhlıları arasından geçerek İstanbul'u terk ederken, güvertede arkadaşlarına söyledikleri: "Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silâh kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu'ya ne silâh, ne cephane götürüyoruz; biz ideali ve imanı götürüyoruz!"

Atatürk'ün, gece Bandırma vapuru kaptanına direktifi: "Düşman devletlerinin herhangi bir vasıtasının gadrine uğramamak için sahile yakın bir rota tutunuz! Şayet kesin tehlike görürseniz gemiyi karaya, en yakın sahile oturtunuz!" [Kocatürk]

1919 - Telgraflar çekilmeye, mitingler yapılmaya, direniş için örgütlenilmeye başlandı.

İzmir'in işgali bütün Anadolu'da protesto edilmeye başladı.

Atatürk'ün, Yıldız'da Hamidiye Camii'ndeki cuma selâmlığından sonra mahfil-i hümayun'da Padişah Vahdettin tarafından kabulü ve veda etmesi.

Atatürk'ün, cuma selâmlığını takiben Şişli'deki evine dönüşü, annesi ve kız kardeşine veda etmesi.

Denizli, Tavas, Kastamonu'da İzmir'in işgalini protesto mitingleri.

Seferi Hisar'ın Yunanlılar tarafından işgali.

Güllük'ün İtalyanlar tarafından işgali.

1919 - Mustafa Kemal leaves Istanbul for Samsun on the Bandırma vessel.

1917 - Atatürk'ün, Başkomutanlık Vekâleti'nin, 2. Ordu cephesindeki düşman konuşu hakkında bilgi isteyen şifre emrine, cephedeki düşman birliklerinin ayrıntılı durumunu ve görüşlerini bildiren rapor şeklindeki cevabı: "...2. Ordu, bütün cephesi karşısındaki düşmanın hal ve hareketini büyük bir dikkat ve özel bir önemle izlemektedir."

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber cepheyi gezmesi; Rus kuvvetlerinin mevzilerini görmesi.

1915 - Atatürk'ün, 19. Tümen birliklerine günlük emri: "...Düşman tarafında ortaya çıkan önemli hedeflere ateş açılması için, her defasında benim dikkati çekmem veya topçu alay komutanının emir vermesini beklemek doğru değildir!"

Edirne Valisi Hacı Adil Bey, Gelibolu Mutasarrıfı Rıfat, Maydos (Eceabat) Kaymakamı Rahmi, Keşan Kaymakamı, Gelibolu Jandarma Komutanı'nın oluşturduğu heyetin, 3. Kolordu Komutanı Esat Paşa'yla beraber Kemalyeri'nde Atatürk'ü ziyaretleri, cephede gösterdiği fedakârlık ve kahramanlık nedeniyle kendisini tebrik edişleri. [Kocatürk]



Değeri Değere Değen Kavrar...

Benzer Konular (5)

5495

Yanıtlar: 0
Gösterim: 313

5504

Yanıtlar: 0
Gösterim: 334

5510

Yanıtlar: 0
Gösterim: 342

5499

Yanıtlar: 0
Gösterim: 332

672

Yanıtlar: 1
Gösterim: 4054

Clicky