Karbüratör Nedir Ne İşe Yarar?

 Karbüratör  Benzin motorunun bir parçasıdır; akaryakıtla havayı karıştırarak patlayıcı bir bileşim meydana getirmeye yarar. Pistonların silindirdeki emiş gücüyle emilen hava, karbüratörün içinden geçerken bir miktar...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 24 Aralık 2022, 00:32:51 - Gösterim: 346

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Karbüratör Nedir Ne İşe Yarar?


Karbüratör

 Karbüratör
 
 
Benzin motorunun bir parçasıdır; akaryakıtla havayı karıştırarak patlayıcı bir bileşim meydana getirmeye yarar. Pistonların silindirdeki emiş gücüyle emilen hava, karbüratörün içinden geçerken bir miktar benzini de beraberinde sürükleyerek onu buharlaştırır ve oluşan gaz karışımı silindirlere girerek bujilerden saçılan kıvılcımla ateşlenir. Karbüratör, emilecek havayı ve karışacak benzinin oranını ek düzeneklerle otomatik olarak ayarlar.
 
 Karbüratör başlıca üç iş görür:
 
1) Motora gerekli yakıtı gönderir;
 2) Yakıtı buharlaştırır;
 3) Uygun bir hava-yakıt karışımı sağlar.
 Karbüratörü en basit şekliyle bir boruya benzetebiliriz. Borunun bir ucundan hava girer, ortada hava ile yakıt karışır. Benzin-hava buharı öbür uçtan motora gider. Motorda yakılmaya uygun bir bileşim sağlanması için yakıtın on beş katı kadar hava ile karışması gerekir.
 

Karbüratör

 
 Karbüratörün başlıca parçaları şunlardır:
 
 Benzin Haznesi
 
Benzin pompasının ana benzin deposundan emdiği benzin önce buraya gelir. Hazne küçük bîr benzin deposu gibidir. Dolunca benzinin üstünde yüzen bir küçük şamandıra giriş deliğini tıkar. Motor, benzin sarfetmeye başlayınca buradaki benzinin yüzeyi alçalır; bunun üzerine şamandra da alçalır, supap açılarak depoya benzin girer.
 
 Hava Süzgeci
Karbüratörün üstünde bulunur. Motora gidecek havayı süzmeye yarar, çünkü toz vs. nin girmesi motoru yıpratır.
 
 Jigle
 
Karbüratöre giren havayı kollamaya yarar. Jigle kapanınca daha az hava girer, böylece daha kuvvetli bir karışım sağlanır. Soğuk havalarda jigle kapatılırsa bujiler daha kolay ateşler.
 Havanın karbüratördeki yolu, jigleden geçtikten sonra, birden daralır. Bu darlık havanın hızını artırmaya yarar. Hızlanan hava, tam o kesimde hazneden gelen benzinle karışır. Hızı saatte yüzlerce kilometreyi bulan bu müthiş hava akımı karışan benzini zerreciklere ayırarak buhar haline getirir.
 
 Gaz Subabı
 
Şoförün ayağındaki gaz pedalına bağlı bulunan gaz subapı motora gidecek hava-yakıt karışımının miktarını ayar-lamaya yarar. Şoför gaz pedalına basınca subap açılır, daha çok karışım silindirlere gider, araba hızlanır. Pedal serbest kalınca motora giden karışım en az haddine inerse de, büsbütün kesilmez. Motor çalışmakta devam eder. Motorun bu en ağır çalışmasına «rölanti» denir. Karbüratördeki özel ayar yeri vasıtası ile rölanti ayarı yapılır, rölantideki motora gidecek karışım tutarı ayarlanır.
 
 
 Alinti
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1330

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
382

Yanıtlar: 13
Gösterim: 6334

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4147

Clicky