Spam Score (Skor) Nedir - Nasıl Azaltılır

DA & PA değerlerinizi kontrolleriniz sırasında karşınıza spam skoru değeri çıkıyordur. Peki merak edip spam score nedir, web siteme zararı var mıdır ve spam score nasıl düşürülür sorularının cevaplarını aradınız mı? Bu...

Başlatan: Kerem - Güncelleme: 04 Mart 2023, 21:25:05 - Gösterim: 366

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] spam-skor-nedir
04 Mart 2023, 21:25:05 Son düzenlenme: 24 Haziran 2023, 15:09:17 Gezginturk Sebep: Açıklama SEO kısmındaki imla hatasnı düzelttim.
Spam Score (Skor) Nedir - Nasıl Azaltılır


DA & PA değerlerinizi kontrolleriniz sırasında karşınıza spam skoru değeri çıkıyordur. Peki merak edip spam score nedir, web siteme zararı var mıdır ve spam score nasıl düşürülür sorularının cevaplarını aradınız mı? Bu konuda bu soruların cevaplarını sizler için cevaplamaya çalışacağım. Başka bir konumuzda (Bknz:DA-PA değeri nedir) kısaca bahsetmiştik, bugün dahada detaylandırıp açıklamaya çalışacağım.

Spam Score Nedir?


Spam Score, yazılım ve SEO şirketi olan Moz tarafından 2015 yılında geliştirilen, web sitenizin güvenirliğini yani spam içerme ihtimalini gösteren bir puanlama sistemidir.

Google, sitenizi sıralarken spam skoru kullanma ama Moz 'un puanlama sisteminde, google tarafından cezalandırılan ya da yasaklanan sitelerin ortak özellikleri belirleyicidir. Yani sitenizin Moz spam skoru, google 'ın web sitenizi sevip sevmediği anlamanızı sağlar.

Aşağıda ki tabloda spam skoru sorgulamalarında karşınıza çıkan değerin ne anlama geldiğini görebilirsiniz.

tablo-01-768x1016.jpg

Üstteki tablodada görüldüğü gibi spam skoru %1 ile %100  arasında değerle gösterilir, bu değerler 0 - 17 arasında karşılıklara sahiptir. Spam skorunuzun yüksek olması demek Google 'ın sitenizi beğenmediği ve güvenilir bulmadığı anlamına gelir.

Spam skoru;
% 1 ile %30 arasında olan siteler düşük,
% 31 ile % 60 arasındaki siteler orta,
% 61 ile %100 arasındaki siteler yüksek spam skoruna sahiptir.

4'ten büyük spam skoruna sahip siteler "spammy domain" olarak adlandırılır. Bir site 5 ya da 6 spam puanına sahipse sahibi bunu bir uyarı olarak kabul etmelidir.

Eğer bir sitenin spam puanı 7'den daha fazlaysa, Google tarafından cezalandırılabilir. SEO planlamasında değişikliğe gitmesi hatta alan adını değiştirmesi gerekebilir.

Spam Score Nasıl Ölçülür?

Spam skorunu öğrenmek istediğiniz sitenin adresini www.moz.com'daki sorgulama çubuğuna girerek spam skoru ve anahtar kelime raporları gibi verilere ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.


Dilerseniz Chrome tarayıcınıza ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz Mozbar denen araç çubuğu ile de spam skorunuzu ara ara kontrol edebilirsiniz.


Spam Score Nasıl Düşürülür?

  •     Bir siteye; spam değeri yüksek olmayan, konusunda otoriter sitelerden link verilmesi spam skorunu düşürecektir. Bir sitenin, Google'ın güvenilir bulmadığı sitelerden çok sayıda bağlantı alması spam skorunu artırır.
  •     Spam skorunu düşürmek isteyenlerin, aynı gün içinde çok sayıda link oluşturmak gibi şüpheli sayılabilecek durumlardan kaçınması gerekir.
  •     Sitenize aşırı miktarda başka sitelerden bağlantı verilmemesi önerilir çünkü dışarıdan gelen linklerin çok fazla olması da sitenizin backlink yapısını sorgulatır.
  •     Güvenilir ve makul sayıda site tarafından tavsiye edilirseniz spam skorunuzu düşürebilirsiniz. Sitenize çok az sayıda web sitesinden link verilmesi de spam skorunu artırır.
  •     Sitenizin yaşına ve içerik sayısına dikkat ederek spam skorunuzu düşürebilirsiniz. 2-3 yaşında ve 400 civarı makale içeren büyük bir site, çok az sayıda link alıyorsa; Moz algoritması ve arama motoru botları bu sitenin kaliteli içeriği olmadığını düşünür.
  •     Sadece baclink yapısı değil bağlantı metni yani link verilen metin de spam skorunu düşürmek için dikkat edilmesi gereken detaylardan biridir. Marka adı içeren bağlantılar SEO sıralamasına zarar verebilir.
  •     Spam skorunu düşürmek için Dofollow – Nofollow oranına dikkat edilmelidir. Bu oranda ciddi farklar ve dengesizlikler olması spam puanını artırır.

Alıntı YapHer gün on binden fazla web sitesinin Google tarafından kara listeye alındığını biliyor musunuz?


  •     Çok sayıda dış bağlantı vermeniz spam puanını artırabilir. Spam skorunu düşürmek için; 1000 kelimeden oluşan bir yazıda, spam puanı 4'ten küçük olan ve otorite kabul edilen bir tane siteye link vermeniz mantıklıdır.
  •     Google algoritması kısa metinleri yetersiz, zayıf ve düşük kaliteli içerik olarak algılar bu nedenle sitenizde doyurucu, güçlü ve kaliteli içerikler sunarak spam skorunuzu düşürebilirsiniz.
  •     Çok az sayıda sayfası olan web siteleri spam olarak algılanabilir. Spam skorunuzu düşürmek istiyorsanız Web sitenizin sahip olduğu sayfa sayısının az olmadığından emin olun.
  •     Spam skorunuzu düşürmek için sitenizdeki her bir makalenin aşırı sayıda dış link içermediğini kontrol etmelisiniz.
  •     Google; mail ya da sosyal medya bilgileri ile ilşkilendirilmemiş siteleri sevmez ve spam olarak değerlendirir. Web sitenizde iletişim bilgileriniz varsa spam skorunuzu düşüren bir adım atmışsınız demektir. Hatta LinkedIn hesabınızın bulunması sitenizin güvenilir algılanmasına sebep olur.
  •     Spam skorunuzun düşük olması için siteniz; metinden çok HTML kodu içermemelidir.
  •     Web siteniz için; bizimsite.site.com gibi Google'ın sevmediği alan adları yerine kısa, hatırlaması kolay, spam olarak algılanmayacak bir domain seçmeniz önemli.
  •     .info, .loan, gq, .cf, .ga, .ml, .tk, .work, .organic, .men, .cc, .pl gibi uzantılar da genellikle spam siteleri tarafından kötü amaçla kullanıldığından alan adınıza karar verirken dikkatli olmalısınız.
  •     Gönderilerinde az sayıda iç link barındıran bloglar da spam olarak işaretlenir. Bu nedenle her bir makalenin link yapısını kontrol etmeli, yeni yayınlar ekledikçe iç link yapınızı güçlendirmelisiniz.
  •     Düşük spam skoru için web sitenizin domain'i sayı ve tire (-) içermemelidir. Alan adınızda çok sayıda ünlü ya da ünsüz harfin yanyana sıralanmış olmaması da önemli.

  •     Web siteniz menü, altbilgi ve kenar çubuğu gibi bölümlerde çok sayıda dış bağlantı içermemelidir.
  •     Sitenizdeki URL'lerin doğal görünmesine, anahtar kelimelerle doldurulmamış olmasına ve garip karakterler içermemesine de dikkat etmelisiniz.
  •     Yasal olmayan,şiddet içeren, uzak durulması gereken kelime, link ve içerikleri kullanmamalısınız.
  •     Aşırı anahtar kelime kullanımından, çalıntı içerik ve yerinde kullanılmayan rel = canonical etiketinden kaçınmalısınız.
  •     Meta tag açıklaması, başlıklar ve URL'lerin çok uzun ya da çok kısa olmasından ya da aşırı uzun meta keywords tag açıklamalarından uzak durmalısınız.
  •     Google Yazı Tipi API ve Google Tag Manager gibi özelliklerin olmaması spam sitelerinde yaygındır. Düşük spam skor için bu tür detaylara dikkat edebilirsiniz.
  •     Sitenizin SSL sertifikası varsa, spam skorunuzun düşük olması şaşırtıcı olmaz.

Web sitenizin kara listeye alınmasını önlemek için, web sitenizin spam skorunu sık sık kontrol etmeniz gerekir.

Özetle web sitenizin spam skorunu azaltmak istiyorsanız, yukarıdaki uyarıları dikkate almalı, düzenli kontrollerle spam linkleri bulmalısınız.

Alıntı YapGoogle, orijinal bağlantıları ve kaliteli siteleri tanımlayan algoritmaları önemsediğinden, SEO stratejinizde; link verilecek kadar güçlü içeriklere sahip bir site hedeflemeniz ve link yapısını düzenli olarak kontrol etmeniz; artan trafikle ödüllendirilmenizi sağlayacaktır.


Özetle web sitenizin yüksek spam skoruna sahip olmasının, sitenize duyulan güveni azaltacağını söyleyebiliriz.
  (51.86 KB , 768x1016 - Gösterim: %1$d 41 .)
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4489

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4058

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 588

Clicky