Doğum Fotoğrafçılığı Nedir?

Doğum Fotoğrafçılığı Nedir?[IMG alt="doğum fotoğrafı, doğum fotoğrafçısı, doğum fotoğrafçılığı, doğum fotoğrafçılığı...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 25 Kasım 2020, 23:43:42 - Gösterim: 824

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

25 Kasım 2020, 23:43:42 Son düzenlenme: 17 Mart 2022, 12:49:27 KeReM @
Doğum Fotoğrafçılığı Nedir?


Doğum Fotoğrafçılığı Nedir?

[IMG alt="doğum fotoğrafı, doğum fotoğrafçısı, doğum fotoğrafçılığı, doğum fotoğrafçılığı eğitimi,"]https://www.iienstitu.com/uploads/blog-yazilari-2020%20(haziran)/dogum-fotografciligi-nedir_2_w1145_h572_op.jpeg[/img]

Fotoğrafçılık türleri içinde en çok talep gören, fotoğrafçıya en fazla tatmin veren bir alandır. Bir mucizeye tanık olmak ve her anı fotoğraflarla belgelemek işin büyüsünü daha da arttırmaktadır. Son yıllarda doğum fotoğrafçılığının sektör içinde payının büyümesi ve anne adaylarının/ailelerinin bu tarz fotoğrafları daha çok görerek doğum fotoğraflarına aşina olması, talebi arttırmaktadır. Doğum fotoğrafçılığı hamilelikle başlayan bir serüvendir. Annelerin sevinçle belki de yıllarca bekledikleri bebeğin haberiyle birlikte telaşları da artmaktadır.
Aileler, bebeklerini kucaklarına alacakları günü sabırsızlıkla beklemektedir. Bu bekleyiş sevinçli olmakla birlikte, zaman zaman kaygılı ve endişeli bir bekleyiştir. Her ay yapılan kontroller ve bebek için hazırlıklar hızla sürerken, anne adayları çeşitli mecralarda paylaşılmış hamilelik/doğum fotoğraflarına daha çok bakmaya başlarlar. Gördükleri fotoğraftaki annenin yerinde kendilerini hayal ederler.
[SIZE=6]Doğum Fotoğrafları Kapsamı Nedir?[/SIZE]
Anne adayı, bebeğin gelmesine birkaç ay kala hem hamilelik hem de doğum fotoğrafları çektirmek için, kendilerine en uygun fotoğrafçıyı aramaya başlar. Bazı anneler eve döndükten sonra, bebeğin doğumundan sonra ilk on gün içinde çekilen "yeni doğan" fotoğrafları da talep edebilir.
Doğum fotoğrafçılığı içine hamilelik çekimlerini, bebeğin dünyaya gelmesi ve sonrasını da içine alabilen geniş bir alandır. Fotoğrafçı olarak aile ile kurduğunuz sağlam iletişim ve fotoğrafik açıdan mutlu olmalarını sağlamanız size farklı açılımlar da sağlayacaktır. O nedenle bu sektöre daha geniş bir açıdan bakmanız gerekir.
Sadece doğum fotoğrafları çekimi; doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası olarak üç ana başlıkta toplayabiliriz.
Doğum öncesi çekimler
  • o Anne ve babanın doğuma hazırlanması
  • o Anne ve babanın özel fotoğrafları
  • o Gelen aile yakınlarıyla fotoğrafların çekilmesi
Doğumun anı "doğumhane/ameliyathane" içindeki çekimler
  • Bebeğin dünyaya gelme anları
  • Anne ve baba ( doğumhaneye girmişse) ile çekilen anlar
  • Bebeğin çocuk doktoru tarafından yapılan kontrolleri
Doğum sonrası
  • Bebek odası çekimleri
  • Annenin odasına gelmesiyle bebeğin anne ile ilk anları
  • Annenin ilk emzirme anları
  • Bebeğin anne ve babayla birlikte ilk anların çok özel fotoğraflanması
  • Kapı ve oda süsleme detayları
[SIZE=5]Doğum Fotoğrafçısının Görevleri Nelerdir?[/SIZE]
Doğum fotoğrafçısı özellikle annenin göremediği anlara tanık olan kişidir. Ve anneye ömür boyu bakabileceği hatta torunlarına gösterebileceği ömürlük fotoğraflar çeker. Her anı özeldir ve asla geri alınamayacak anlardan oluşur. Doğum fotoğrafçısı, anne-babanın ve diğer tüm aile üyelerinin heyecanına ortak olur. Hele ki aileye gelecek bebek ilk torun ise fotoğrafçı kendisini büyük bir telaşın, heyecanın, sevincin, kaygının ve stresin içinde bulur. Bu süreç, tüm duyguların birbirine girdiği ve yaşandığı bir süreçtir.
Fotoğrafçının bu anları yönetebilmesi gerekir. Bazen aile fertlerini sakinleştirebilmesi, bazen de annenin elinden tutarak ona moral verebilmesi gerekir. Dolayısıyla; fotoğrafçının insani ilişkileri çok iyi olmalı, anne-babaya ve ziyaretçilere sevgi dolu ve şefkatli yaklaşabilmeli. Ortamdaki durumu gözlemlemeli, farklı duygu durumlarını fark ederek, gerekirse bir hayalet gibi davranabilmelidir. Her doğumun farklı olması gibi her ailenin dinamiklerinin de farklı olabileceğini unutmayalım.
[IMG alt="doğum fotoğrafı, doğum fotoğrafçısı, doğum fotoğrafçılığı, doğum fotoğrafçılığı eğitimi,"]https://www.iienstitu.com/uploads/blog-yazilari-2020%20(haziran)/dogum-fotografciligi-nedir.jpeg[/img]

[SIZE=5]Doğum Fotoğrafçılığı Ekipmanları Nelerdir?[/SIZE]

Doğum fotoğrafçılığı için en doğru ekipmana sahip olunması, hastane ortamında flaş kullanılamayacağı için doğru çekim tekniklerinin bilinmesi gerekir. Hastane ortamındaki ışıkları kontrol edemeyeceği için fotoğrafçı mutlaka temel ve ileri seviye fotoğrafçılık bilgisine sahip olmalı, değişken ışık koşullarında makinayı nasıl ayarlaması gerektiğini bilmelidir.
Annelerin sizi tercih etmesi için mutlaka bir portfolyonuz olmalı. Web sitenizde size referans olacak ailelerin fotoğraflarının olması, hatta onlardan alacağınız yorumları da paylaşmanız size olan güveni arttıracaktır.  Hastane kuralları gereği, doğum fotoğrafçısı olarak çalışacak kişinin tüm bilgileri hastane yönetimi tarafından alınmaktadır. Bu alanda eğitiminizin olduğunu belgeleyecek bir sertifikanız olmalı ve çekim yaptığınızı ispatlayacak, sizin bu işi bildiğinizi gösterecek bir web sitesi hazırlamanız gerekir.
Bir bebeğin doğduğu ana tanık olmak, onu büyük bir merakla ve sevinçle bekleyen aileye, göremedikleri ve bir parçası olamadıkları anları yaşatmak için doğumun hiçbir anını kaçırmadan belgelemek fotoğrafçının en büyük görevidir. Yaptığınız işin karşılığını maddi ve manevi olarak alabileceğiniz fotoğrafçılık alanlarından biridir. Bu alanı öğrenmek, ileride bu alanda iş yapmak istiyorsanız sizi eğitimlerimize bekleriz.

[SIZE=5]Doğum fotoğrafçılığına Nasıl Başlanılır?[/SIZE]

Severek yapılan her işten para kazanmak mümkündür. Doğum fotoğrafçılığı da severek yapılması gereken bir iştir. Bir bebeğin dünyaya gelmesi ailenin yaşayabileceği en güzel, en özel anlardan biridir. Fotoğrafçı olarak bu anlara tanık olabilmek ve aileye ömür boyu tekrar tekrar bakabileceği fotoğraflar çekebilmek oldukça önemli bir iştir.  İyi bir doğum fotoğrafçısı olmak için fotoğrafçılığın temellerini ve ileri seviye çekim tekniklerini iyi bilmeniz çok önemli. İyi bir ekipmana sahip değilseniz ve alabilecek maddi durumunuz yoksa, artık ekipman kiralayan birçok firma var. Başlangıçta bu firmalardan ekipman kiralayabilir ve yaptığınız işlerden kazanacağınız paraları biriktirerek ileride kendi ekipmanınızı alabilirsiniz.
Doğum fotoğrafçılığı için atılacak ilk adım, fotoğrafçılık tekniklerine dair bilgilerinizi pekiştirmek ve eksiklerinizi öğrenmek olmalı. Özellikle farklı ışık ortamlarındaki çekim tekniklerini öğrenmek çok önemli. Bu noktadaysanız hazır sayılırsınız. Eğer doğum fotoğrafçılığına nasıl giriş yapabilirim, bundan nasıl para kazanabilirim diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Hiç doğum fotoğrafı çekmemiş olabilirsiniz ya da en yakın arkadaşınızın ricasını kırmayıp ilk kez onun için çekmiş olabilirsiniz. İlk hedefiniz çekimlerden para kazanmaktan ziyade, işi öğrenmek, hastane kurallarına aşina olmak ve en önemlisi kendi fotoğraf portfolyonuzu oluşturmak olmalı.  Her çekim sizin fotoğrafçılık tekniğinizi geliştirecek ve daha pratik olmanızı sağlayacaktır. Çekimlerde pratik olmak işi daha kolay yönetmenizi sağlarken, bir yandan da size fotoğrafta kompozisyon becerinizi geliştirme olanağı verecektir.
Doğum fotoğrafçılığında tecrübe ve kaliteli bir portfolyo sahibi olmak önemlidir. O yüzden bu işe yakın çevrenizden başlamak mantıklı bir seçenektir. İlk başta istediğiniz kazancı elde edemeyebilirsiniz. Belli bir aşamaya gelmeniz için zaman gerekir.  Kendi işlerinizi yaparken ek olarak belki profesyonel bir doğum fotoğrafçısının asistanı olarak çalışmayı deneyebilirsiniz. Zorlandığınız zamanlar olacaktır ancak hedefinizi hatırlamak ve her çekimin size tecrübe sağladığını unutmamak önemlidir.
[SIZE=6]Doğum Fotoğrafçısı Kazançları Ne Kadardır?[/SIZE]
Bu aşamaları geçtikten sonra iyi bir portfolyo oluşturmayı başarmış ve kendinize ait web sitesini de hazırlamışsanız, kazancınız minimum 400 TL ile 2500-4000 aralığında değişecektir. Bu fiyat aralıklarını farklılaştıran şey ise ailelerin beklentileri, çekim süreleri, sizin ne kadar profesyonel olduğunuz, sunduğunuz fotoğrafların kalitesidir. Kendisini ispatlamış bir doğum fotoğrafçısı oldukça iyi paralar kazanabilir. Zaman içinde işlerinizi büyütebilir, tüm işlere yetişememeye başladığınızda ise kendinize birkaç asistan arayışına girebilirsiniz.
Bu seviyeye ulaşmak tamamen sizin elinizde. Bunun için gereken işinizi severek yapmak, ailelerle doğru ve iyi ilişkiler geliştirmek, teknik ve kompozisyon açısından iyi fotoğraflar çekmektir. Bu alanda kendi başınıza çalışabileceğiniz gibi hastanelerle anlaşma yoluna giderek onların doğum fotoğrafçısı olarak da çalışabilirsiniz. Bir günde ortalama 5 ile 10 doğumun gerçekleştiği bir hastanede çalışmanız size büyük bir gelir kapısını aralar.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1330

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4147

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 620

Clicky