Curling Nedir ve Curling Nasıl Oynanır

Süpürgelerle oynanan Körling oyunu dörder kişilik takımların buz üzerindeki satrancı olarak değerlendiriliyor. Henüz ülkemizde yaygın olarak bilinmeyen Körling, Kanada gibi soğuk ülkelerde oldukça yaygın olarak oynanan ve sevilen...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 20 Mart 2021, 09:21:09 - Gösterim: 2,229

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Curling Nedir ve Curling Nasıl Oynanır


Süpürgelerle oynanan Körling oyunu dörder kişilik takımların buz üzerindeki satrancı olarak değerlendiriliyor. Henüz ülkemizde yaygın olarak bilinmeyen Körling, Kanada gibi soğuk ülkelerde oldukça yaygın olarak oynanan ve sevilen bir buz oyunudur.
 4′er kişilik takımlar halinde oynanan Körling'te 3 süpürücü ve bir atıcı  bulunur. Oyunda amaç 8 tane taşı hedefe en yakın noktaya atmaktır.  Taşlar, buz pistinde oluşturulmuş çemberlerin merkezlerine en yakın  noktalara atılmaya çalışılır. Her oyuncu 2′şer taş atar ve 8 taş  atıldığı zaman 1 oyun sona erer. Bir Körling, 10 oyundan oluşur ve 75 dakika sürer.
 
[IMG]http://www.itusozluk.com/img.php/21c2aa17eab1ab1cf47c9ee5868f3d6e11020/curling[/img]
Körling Nedir?


 Körling ( orijinal adıyla Curling )  son yıllarda dünyada en hızlı yayılan buz üstü sporlarından birisidir.  İlk olarak 16. yy'da İskoçya'da ortaya çıkan Körling, o yıllarda donmuş  göller üzerinde oynanmaktaydı. İlerleyen yıllarda Avrupa'ya sıçramış  olan Körling, günümüzde olimpik bir spor olarak kış  olimpiyatlarının en önemli sporlarından birisi haine gelmiştir.  Günümüzde Avrupa Şampiyonasına 50′ye yakın takım katılmaktadır.
 Türkiye'de pek yaygın olmayan Körling sporunun yaygınlaştırılması ve  resmi müsabakalarda milli takımımızında yer alması amacıyla 2003 yılında  Körling federasyonu kuruldu. Şu ana kadar ülkemizde pek fazla reklamı  yapılamamasına rağmen, Erzurum'da gerçekleşecek olan 2011 Kış  Olimpiyatları nedeniyle Türk halkının büyük göstereceği tahmin edilen  Körling önümüzdeki günlerde adını bir sinema filmiyle beraber duyurmaya  hazırlanıyor.


[SIZE=3]Körling[/SIZE]
 
 Körling ([I]İng.Curling[/I]), 42 metre boyu, 4,3 metre eni olan buzdan bir pist ([I]rink[/I]) üzerinde oynanan bir olimpik takım oyunudur.
 Buz üzerine disk şeklinde iç içe çizilmiş üç halka hedefi, [I]ev[/I]i oluşturur. Pistin iki ucunda olan 3,66 m çapındaki [I]ev[/I]in; oyun hattı, [I]hog[/I]dan uzaklığı 6,4 m, birbirlerinde uzaklığı 34,7 m.'dir. Puan, ev'in merkezine karşı takımdan daha yakına taş atarak kazanılır.
Hassaslık seviyesi ve kazanmak için ortaya konan stratejik düşüncenin  karmaşık yapısı sayesinde curling "buz üzerinde satranç" olarak  değerlendirilir.
 
[IMG]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Brier_045.jpg/320px-Brier_045.jpg[/img]

  Curling buz üzerinde granit taşlarla oynanan oyundur;
resimde dört Rink birarada görülmektedir.
 
 
Oyun Pisti - Rink

 
Rink, iki ucunda (iç içe çizilip boyanmış üç halkanın oluşturduğu  hedefin,) evlerin bulunduğu buz pistidir. 3,66 m çapındaki evlerin  önünde, 6,4 m mesafede oyun hattı, hog bulunur. Rinkin ve evlerin  ortasından boylu boyunca [I]tee hattı[/I] (ingilizce: tee line) uzanır. Evlerin ortasından geçen rinki enine kesen [I]merkezi çizgi[/I]ler (ingilizce:center lines) ile tee hattı evleri dört eşit dilime ayırır ve evlerin ortasındaki [I]düğme[/I]yi  (ingilizce:button) oluştururlar. İç içe geçen çizgiler taşların merkeze  yakınlığına karar verilmesinde rol oynarlar. En dıştaki çemberin  dışında kalan taşlar evde değildir, skor üretmezler. Düğmeden 3,66 m  ilerde merkezi çizgiye paralel (çentik) çizgi(si)nin ortasında [I]çentik[/I]  (ingilizce:hack) bulunur. Çentikler atış için itiş desteği olurlar.  Atıcılar genelde ayaklarıyla çentikten destek alarak atışlarını  gerçekleştirirler. Kapalı rinklerin iki ucunda kenarları 7,6 cm'i  geçmeyen iki adet sabit kauçuk çentik bulunur. Hareketli çentikler de  kullanılabilir.
 Pistin hazırlanması sırasında buzun üzerine su damlalarının püskürtülmesiyle (pebble) [I]çakıl[/I]  denilen yüzey oluşturulur. Çakıl ile taşın sürtünmesinden taş dışa  doğru yahut içe doğru dönerek ilerler, bu da güzergahın kıvrılmasına  (ingilizce:curl) yol açar. Bu çakıl katmanının oyun süresince aşınması  ile bu kıvrılma da oyun boyunca değişir. Ayrıca rinkin oyun süresince  aynı sıcaklıkta, -6 °C'de kalması da sağlanmalıdır.
 Rink'te en uygun koşulları sağlamak tam bir bilimsel çaba gerektirir.  Pek çok körling salonunda işi sadece buzun durumuyla ilgilenmek ve  sahayı hazırlamak olan kişiler görevlidir.
 Bazen buz kristalleri taşın altına yapışır, bunun sonucunda taşın  güzergahında sürtünmeyi arttırır ve taşın güzergahını değiştirir. Çakıl  azaldıkça ve eğer pisti oluşturan suyun içindeki minerallari ayrıştırıcı  özel işlem uygulanmamışsa taşın altına yapışmalar ve sürtünme artar.
 
 
[IMG]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Curling_rink.PNG/280px-Curling_rink.PNG[/img]
 

  Rink'in ebatları
 
 Oyun malzemeleri
 
 Ayakkabılar
 
Körling için oyuncular özel ayakkabılar giymek zorundadırlar. Ayakkabının tekinin tabanında [I]kaydırıcı[/I]  (slider) denen teflondan ya da benzer malzemeden pürüzsüz bir hat  bulunur. Kaydırıcı haricen başka bir ayakkabının altına da  yapıştırılabilir bir malzemedir. Kaydırıcı sayesinde oyuncu çentikten  ayrılıp atışını yaparken kayabilir. Solak oyuncuların sağ teklerinde,  sağ elini kullanan oyuncuların sol teklerinde kaydırıcı bulunur. Diğer  tekin altında ise çekişi artırmaya yarayan kauçuk bir hat bulunur.
 

 [IMG]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Curlingshoes.jpg/200px-Curlingshoes.jpg[/img]

 
Körling ayakkabıları
 
 
Süpürge (veya Fırça)
 
 Körling süpürgesi kayanın önündeki buz yüzeyini süpürmek için  kulanılır. Hızlı bir süpürme ile yüzeydeki buzu eritecek, azalan  sürtünme sayesinde taş ivmesini koruyacaktır. Bu da taşın doğrultusunu  kaybetmemesini sağlar. Beyhude gibi görünmesine rağmen, süpürge pist  üzerindeki buz artıkların kaldırılması için de kullanılır. [I]Skip[/I]  rink'in diğer ucunda atıcıya kayayı fırlatması gereken doğrultuyu  göstermek için de süpürgeyi kullanır. Bazı atıcılar da taşı fırlatırken  süpürgelerini dengelerini sağlamada kullanırlar.
Önceleri mısır püsküllerinden yapılma süpürgeler kullanılmış. Zamanla  fırçalar mısır süpürgelerinin yerini almış. Günümüzde bu spora has özel  fırçalar kullanılmaktadır. Ama hala süpürge olarak adlandırlmaktadırlar.
 Körling taşı, veya kaya, 19,96 kg dır ve üzerinde, fırlatıldığında  dönmesini de sağlayan, taşıma sapı bulunur. Eğer sap taşın boyunca  döndürülmüş ise (sağ elli atıcılar için saat yönünde, solak atıcılar  için saat yönünün tersine doğru) atış "in turn" kabul edilir ve eğer  sap, taştan uzağa doğru döndürülmüşse (sağ elli atıcılar için saatin  ters yönünde, solak atıcılar için saat yönüne doğru), "out turn" denir.  Sap renkleri takımların taşlarını birbirlerinden ayrılmasına yarar  (genellikle bir takım sarı diğeri kırmızı saplı taş kullanırlar). Sapta  hog çizgisi ihlallerini tespit için bir algılayıcı da bulunabilir[1]
 Taşın altı düz değil konkavdır. Bu sayede buzla temas halindeki  ("çalışan yüzey") konkav tabanın altında sadece 6 - 12 mm genişliğindeki  hat olur. Bu dar çalışma yüzeyi sayesinde buzun üstünde bulunan çakıl  tabakasının taşın hareketine katkısı olur. Düzgün şekilde hazırlanmış  buzda, kayanın güzergahı kayanın döndüğü yöne doğru bel verip (kavis  alıp) hedefine ilerleyecektir. Bu kavisin derecesi, buzun hazırlanması  ve oyun sırasında güzergahın deformasyonuna bağlıdır. Kayanın iyi kavis  aldığı buz kaygan nitelendirilir.
 İskoçlar kaliteli taşların Ayrshire sahilindeki Ailsa Craig'de bulunan  Ailsite adı verilen belirli bir granitten olması gerektiğine  inanmaktadırlar. İskoç Curling Taşı Şirketi'ne göre; Ailsite su emme  kapasitesi az olduğundan, donma ve erimenin yol açtığı aşınmayı önler.  Eskiden bütün curling taşları bu granitten yapılırdı.
 Lakin, ada şimdilerde doğal hayatı korumak için korunmakta ve artık  madencilikte kullanılmamaktadır. Ailsite'ın az bulunmasından dolayı,  Olimpik seviyede kayaların fiyatları 1500 $'a erişebilmektedir. Bir çok  curling klübünde ailsite'a başka granit taşlar yapıştırılarak çalışan  yüzey oluşturulmuştur. Bazı düşük bütçeli kulüplerde betondan yapılma  curling taşları da kullanılmaktadır.Turin 2006 Kış Olimpiyatı'nda  kullanılan curling taşları, İskoçya'nın Kuzey batısında bulunan Llyn  Yarımadasındaki Yr Eifl dağındaki madenlerden çıkarılan Garn For  granitindendi.
 

 [IMG]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Curlingbroom.jpg/90px-Curlingbroom.jpg[/img]

 
Curling süpürgesi kayanın önünde buzu süpürüp güzergahını kaybetmemesi için kullanılır.
 
 
Özel ekipmanlar
 
 Kaya için "Eye On The Hog" adı verilen özel bir sap geliştirilmiştir.  Bir entegre elektronik devre kayanın hog çizgisini geçmesinden evvel  elden çıkmasına yardım sağlar. Sap metal boya ile kaplanmıştır; bir  devre fırlatanın elinin hala temas halinde olup olmadığını ölçer ve bir  hog hattındaki bir başka devre hattı geçişini kontrol eder. Sapın  altında yer alan lamba vasıtası ile hog çizgisini geçtikten sonra temas  olup olmadığı anlaşılır. Bu sayede kontroller insan hatasından arındığı  gibi, hog çizgisi görevlilerine duyulan gereksinimi de ortadan kaldırır.  Negatif tarafı bu ekipmanın tanesinin 650 $ olmasıdır (bir turnuvaya  katılan takımlardaki tüm kayalarda kullanılması gerektiğinden maliyet  oldukça yüksek olacaktır). Bu yüzden olimpiyatlar gibi üst düzey ulusal  ve uluslararası yarışmalarda kullanılırlar.
 Kayalar oyuncular tarafından kayarken sapları vasıtası ile fırlatılmak  için dizayn edilmiş olsalar da kayaların fırlatılmasına yardımcı olmak  amacı ile "dağıtım sopaları" da geliştirilmiştir. Bu sopaların  dizaynları sapa takılmalarını sağlar ve böylece atışı gerçekleştirecek  oyuncu elini kayadan çekmek için eğik olarak kaymak zorunda kalmaz. Bu  sopalar sayesinde engellilerin ve sağlık problemlerinden dolayı  eğilemeyenlerinde bu sporu yapması sağlanmıştır. Kanada Curling Birliği  Curling Kuralları'na göre "Dağıtım sopaları yardımıyla oyuncuların  kayaya ellerini sürmeden atış yapmaları kabul edilebilirdir (kurallar  dahilindedir)."
 
  Oynanışı 
 
 Bir maç on (oyun) son(un)dan ibarettir. Eğlence için genelde 8 veya 6  sonla oynanır. Bir (oyun) son(u) her iki takımın tüm oyuncularının iki  atış hakkını, toplam 16 kayayı kullanmasıdır. Eğer 10 (oyun) son(u)  bittiğinde eşitlik varsa bir son daha tie break (uzatma) eli olarak  oynanır. Bu uzatma eli de beraberliği bozamamış ise beraberlik bozulana  kadar son oynanmaya devam edilir. Kazanan tüm sonlar bittiğinde en fazla  puana sahip olan takımdır (Bakınız Skor başlığı)
 Herhangi bir seviyedeki karşılaşmada tüm sonlar bitmeden kaybeden  takımın kazanma şansı kalmasa bile maçı terketmesi uygun değildir. En  çekişmeli turnuvalarda 8 son tamama ermeden kaybeden takımın  terketmesine izin verilmez. Çekişmeli turnuvalarda kaybeden takımın  "taşlarının bitmesi" ile maç sona erer; bu da sonuncu sonda kaybeden  takımın elindeki taşların beraberliğe yetecek olandan az kalmasına  verilen addır.
 Uluslararası yarışmalarda her taraf kendine verilen 73 dakikada tüm  atışlarını tamamlamalıdır. Ayrıca her takımın her 10 sonda iki adet 60  saniye mola hakkı vardır.
 
  Atış
 
 Kayayı fırlatırken hog çizgisini geçmeden elinden çıkarmanız  gerekmektedir (oyuncular ellerinden kayayı çıkarırken genellikle  kayarlar).
 İlk üç oyuncu kayalarını fırlatırken, skip oyuncuları yönlendirmek için  pistin diğer ucunda beklemektedir. Skip atış yaparken yerine "üçüncü"  skip'in yerini alır. Böylece her kaya fırlatıldığında bir oyuncu kayanın  başında fırlatmak için bir diğeri pistin diğer ucunda yönlendirmek için  bulunur.
 Geriye kalan iki oyuncu, ellerindeki süpürgeler vasıtasıyla, kayayı  takip eder ve önündeki buz tabakasını süpürerek güzergahta ilerlemesine  yardımcı olurlar. Süpürme kayanın dönmesini yavaşlatırken katettiği  mesafeyi arttırır. Süpüren oyuncular skipten ve/veya atıcıdan aldıkları  yön direktifleri ile kendi değerlendirmelerini kullanarak, uygun  zamanlamayla, kayanın uygun pozisyona gelmesini gelmesini sağlarlar.  Direktif verirken genellikle, atıcı veya skip "HARD" (Sert) diye  bağırır. Bahsettikleri süpürücülerin buz yüzeyine uyguladıkları basıncın  miktarıdır. Atışlar arasında takımlar oplanıp birbirlerine bir sonraki  kayanın konumu konusunda danışırlar
 
  Kayanın yollanması
 
 Kayanın fırlatılması işlemi "yollama" (İngilizce:the delivery)diye  adlandırılır. Zorunlu olmamasına rağmen tüm curling oyuncuları kayayı  hack'den kayarak yollarlar. Kaymaya oyuncu bir ayağı (altında kaymaz  bant olan teki) ile hacklerin birinden (ki bu konuma "hackde  olmak"(İngilizce:in the hacks) denir) başlar. Sağ elli oyuncu için  soldaki hackden, solak oyuncu için ise tam tersi hackden.
 Kayayı yollarken hatırlanması gereken, kayanın ilerlemesi için gereken  momentumun kaymak için kaç adım birlikte kayılacağıdır. Gerekli  olmadıkça kolla kayanın itilmesi akıllıca olmaz. Hackde iken oyuncunun  eğilmesi ve pistin diğer yanındaki skip ve skip'in süpürgesi ile aynı  hatta olması gerekir. Hackde süpürge dengeye yarar. Farklı oyuncular  süpürgelerini değişik şekillerde tutarlar. Süpürge kayanın diğer  tarafındaki elde ve süpürmeye yaramayan tarafı buza doğru tutularak  taşınır. Bu da süpürgenin yumuşak yüzünün buza sürtünmesini engellemeye  yarar.
 Herhangi bir yollamadan evvel kayanın çalışan yüzeyinin ve atıcının  çevresinin temiz olması önemlidir. Bu da kayanın çalışan yüzeyinin elle  yahut süpürge ile temizlenmesi ile çevrenin de yine süprge ile  süpürülmesi ile sağlanır. Zira güzergahta veya çalışan yüzeydeki  herhangi bir kir güzergahtan sapmaya ve atışın kaçırılmasına yol açar.  Bu sapmanın gerçekleşmesine "pick" (Türkçe okunuşu "pik") adı verilir.
 Kaya temizlendikten sonra ikinci adım kayanın dönüş yönünü saptamaktır.  Skip atıcıya genelde bunu söyler. Atıcı böylece kayanın sapını saat iki  yönünde ya da saat on yönünde tutacaktır. Atıcı kayayı fırlatırken sapı  bu iki pozisyondan saat oniki pozisyonuna çevirerek elinden  çıkaracaktır. Sapı saat on pozisyonunda olan kaya saat yönünde, sapı  saat iki pozisyonunda olan kaya saatin tersi yönde dönecektir.  Genellikle istenen dönüş sayısı durmadan önce kendi ekseni etrafında iki  buçuk dönüşün tamamlanmasıdır.
 
 
[IMG]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ed/Curling_Torino_2006_Pinerolo_Palaghiaccio_scena2.jpg/300px-Curling_Torino_2006_Pinerolo_Palaghiaccio_scena2.jpg[/img]

ABD Milli Takımı oyuncuları 2006 Kış Olimpiyatları'nda


Körlingi Tanıyalım


 
Buz Pisti Rink ve Ev

 
 
 Körling oyunu için hazırlanmış buz pistine rink adı verilir. Rink, ucuna çemberler çizilmiş oyun alanıdır. Bu çemberler Körling'in  amacını oluşturur. İç içe geçmiş 3 çemberden oluşan hedeflere ev adı  verilir. Bir evin çapı 3,66 metredir. Oyuncular taşlarını bu çemberlerin  merkezlerine en yakın noktalara atmaya çalışırlar. Ev'ler, rinki enine  kesen merkezi çizgi ve boyuna kesen tee çizgisi ile dört eşit daire  dilimine bölünür. Bu çizgilerin kesişmesiyle çemberin merkezinde 'düğme'  oluşur. Bu çizgiler oyunun puanlaması için kolaylık sağlar. İç içe  geçmiş çemberlerin en dış kısmı ev'e dahil olmaz, yani oyuncu taşını bu  kısma attığında puan kazanmaz.
  Rinki enine kesen merkezi çizgilerin ilerisinde, düğmeden 3.66 metre  uzaklıkta çentik bulunur. Çentik, oyuncuların atış yapmaları için itici  destek sağlar. Sabit veya hareketli olabilen çentikler, rinkin iki  ucunda bulunur. Atıcı pozisyonda oynayan oyuncu çentikten destek alarak  atışını gerçekleştirir.
 Pistin Hazırlanması
Rink sıradan bir buz pistinde oynanmaz. Oyun başlamadan önce çakıl adı  verilen kum tanesi büyüklüğündeki buz parçaları rinke serpilir. -6  derecelik buz pistinin sıcaklığı daima korunmaya çalışılır. Oyunun aracı  süpürgeler bu çakılları süpürür, buzun üstünü ısıtır ve taşın  hızlanmasını sağlar. Taş hedeften uzağa doğru yönelirse süpürge ile  taşın önündeki alan süpürülür, taşa hız kazandırılır, süpürge ile yön  verilir ve eve doğru ilerlemesi sağlanır.
 Evlerin önündeki 6,4 metrelik alan oyun alanıdır. Buraya hog ismi  verilir. Oyuncular oyun alanında rahatça hareket edebilmek için  ayakkabılarına kaydırıcı eklerler. Ayakkabının tekinin altına  yapıştırılan kaydırıcı sayesinde oyuncu çentikten destek alarak atışını  yapabilir ve kayabilir. Kaydırıcı genellikle teflon tabandan oluşur.  Ayakkabının diğer eşinde ise kauçuk bir hat bulunur ve bu da çekişi  kolaylaştırmaya yarar.
 Süpürgeler
Körling'in vazgeçilmez aracı süpürgelerdir. Süpürgeler  pistteki çakılları süpürür, taşın sürtünmesini azaltarak hedefe şaşmadan  gitmesini sağlar. Oyun kaptanı skip, süpürgesiyle birlikte atıcılara  taşlarını atması gereken doğrultularıda gösterir. Süpürge ayrıca  oyuncunun atış sırasında dengesini sağlamasına da yardımcı olur.
Süpürgeler de Körling oyununun gelişme sürecinde değişikliğe uğramıştır.  Önceleri mısır püsküllerinden olan süpürgeler daha sonra yerini  fırçalara bırakmıştır.
 [IMG]http://www.curlingsporu.info/wp-content/uploads/curling_s%fcp%fcrge.jpg[/img]
 Taşlar

 Körling taşları veya diğer adıyla kayalar 19,96 kg  ağırlıktadır. Buz üzerinde yön verilmesi zor olan kayaların üzerinde  atış yapıldığında dönmesini sağlayan taşıma sapı bulunur. Sapların  renkleride ayrıca hangi taşın hangi takıma ait olduğunun anlaşılmasına  kolaylık sağlar.
Sap, taşın boyunca döndürüldüğünde 'in turn' olur. Eğer sap taştan uzağa  döndürülürse 'out turn' olur. Taşın alt yüzeyi konkavdır ve bu küçük  alan çakıl yüzeyde zorluk yerine kolaylık sağlar ve taş hedefe doğru yol  alır.
 [IMG]http://www.curlingsporu.info/wp-content/uploads/curlingta%fe%fd.jpg[/img]Curling Taşı

 Körling'de Atış Yapılması

 
 Kaya hog çizgisi aşılmadan elden yollanır. 3 oyuncu taşlarını piste  fırlatırken kaptan yani skip onları yönlendirmek için hazır bekler. Skip  atışını yapacağı sırada 3. oyuncu geçici skip olarak görev yapar ve  oyunun devamlılığı sağlanmış olur. Oyuncu atışını yapar, skip onu  yönlendirir. Diğer oyuncular bu sırada kayalarını hedefe doğru  yönlendirmeye çalışırlar ve süpürgeleriyle yön verirler.
 Körling'te toplam 10 oyun oynanır ve 73 dakika  sürer. Her iki takımında 1′er dakika mola hakkı vardır ve oyun genel  olarak 75 dakikada tamamlanır. Oyun sona erdiğinde eğer eşitlik varsa 10  dakikalık uzatmaya gidilir ve üstünlük sağlanmaya çalışılır.

 Puanlama

 Körling'te puanlama oldukça basittir. Amaç kayaları  eve en yakın noktaya atmaktır. Oyun sona erdiğinde rakibin eve en yakın  taşından daha yakın olan taş 1 puan olarak değerlendirilir. Eve rakibin  taşından daha uzak olanlar değerlendirilmeye alınmaz. Böylelikle en çok  puanı alan takım galip gelmiş olur.
 [IMG]http://www.curlingsporu.info/wp-content/uploads/curling-puanlama.gif[/img]



---------------------------------------------------------------

Curling denilen yüzyıllardır  oynanmaktadır. İskoçya'da bir bataklıkta bulunan 1.200 taş bu sporun  1500'lü yıllardan beri yapıldığını kanıtlamaktadır. Olimpik bir spor  olan Curling daha çok İskoçya ve Kanada'da oynanır. Günümüzde İskoçya ve  Kanada dışında, ABD, İngiltere, İsveç, İsviçre, Japonya ve Fransa'da da  düzenli bir biçimde curling müsabakaları yapılmaktadır. Bu oyun İskoçya  ve Kanada gibi ülkelerde o kadar ilgi çeker ki Curling için yapılmış  bilgisayar oyunları dahi bulunmaktadır. Curling'in oyanış biçimi ve  genel kuralları;Oyun AlanıCurling, 42 m uzunluğunda 4,3 m genişliğinde  "Rink" adı verilen buz alanı üzerinde oynanır. Buz üzerine çizilmiş  hedefler, disk şeklindeki halkalardan oluşup "ev" adını alır. Evlerin  çapı 3,66 m'dir. Birbirlerinden 34,7 m uzaklıkta bulunan evlerin oyun  hattı "hog"dan uzaklığı ise 6,4 m'dir.Kullanılan MalzemelerCurling  oyununun ana malzemesini, buz üzerinde kaydırılarak hedefe ulaştırılmaya  çalışılan taşlar oluşturur. Ortalama ağırlıkları 18,1 kg olan taşların,  azami ağırlıkları 19,958 kg'dır. Dış çevresi en fazla 91,4 cm olan  curling taşlarının yüksekliği ortalama 11,4 cm'dir. Taşların  kenarlarında yönetilebilmesi için demirden halkalar bulunur. Curling  taşı, yalnızca İskoçya'nın Craig adasında bulunan, deniz seviyesinin  altındaki özel bir taştan yapılır. Curlingde oyun alanının süpürmek çok  önemlidir. Bu sayede taş iki üç m daha kaydırılır ve yolundan ayrılmaz.  Aynı zamanda süpürme işleminin takım morali üzerinde de olumlu bir  etkisi vardır. Bu şekilde, takımın her ferdi, oyunun başarısına katkıda  bulunduğunu hisseder. Malzeme açısından, oyuncunun doğru süpürgeyi  seçmesi oldukça önemlidir. Kanada süpürgesi, oyunun spor yönünü ortaya  çıkartır ve seyirciler için ilginçtir. Fakat imal edildiği çalı samanı  çabuk aşınmaktadır. İskoç süpürgesi daha ekonomik ve daha etkilidir;  çünkü buzla sürekli temas halindedir ve herşeyden önce daha az ses  çıkartmaktadır. Bu sporda şahsi malzeme olarak geneldi bir çift uygun  ayakkabı ve bir çift eldiven yeterlidir. Ayrıca kıyafet olarak kulübün  forması ile curling taşları ve süpürgeleri eklenebilir.OynanışıOyun  dörder kişilik iki takım halinde oynanıyor. Takımlar üç süpürücü ve bir  atıcı olarak diziliyor. Bir oyunda sekiz taş kullanılıyor. Oyuncular 42  m'lik pist üzerinde 19 kg'lık taşı kaydırarak, çember şeklindeki  hedeflere ulaştırmaya çalışırlar. Çemberden 6,4 m öndeki oyun hattına  (hog) ulaşamayan taşlar oyun dışıdır. Sınır çizgisini tamamen aşan bir  taş sayılmaz ve uzaklaştırılır. Aynı kural, oyun hattını (hog) tam  olarak geçemeyen taşlar için de geçerlidir. Hog'un ardından fırlatılan  taşlar da geçersiz sayılır (eğer daha önce geçerli bir taşı vurmamışsa).  Her oyuncu iki taş atmak zorundadır yani her oyuncu atıcı veya süpürücü  olabilir. Takımın kaptanına "skip" denir, futboldaki serbest oyuncu  gibi "skip" de istediği her pozisyonda oynayabilir.Sekiz taşın sonunda  en çok puanı toplayan takım oyunu kazanıyor. Bir curling maçı on oyundan  oluşuyor. On oyunun ve yetmiş beş dakikanın sonunda kazanan takım  ortaya çıkıyor. Yetmiş beş dakikanın sonunda maç berabere biterse iki  takıma da on dakikalık oyun süresi tanınıyor. Yine sonuç alınamazsa, maç  takımlardan biri matematiksel olarak elenene kadar  sürüyor.PuanlamaPuanlama işlemi basit bir prensibe dayanır. Oyun  bittiğinde hedefe, rakip takımın en yakın taşından daha yakın olan her  taş bir puan olarak değerlendirilir. Hedef bölgeye "house", yani "ev"  denir."Ev"'e rakibin taşından daha uzak olan taşlar puan alamaz.  Puanlama, takımlar sekizer taşlarını kullandıktan sonra yapılır. Sekiz  taşın sonunda rakibine üstünlük kuran takım, o oyunun galibi  sayılır.Dünya Dereceleri1959'da başlayan dünya şampiyonalarında en çok  birinciliği 15 birincilikle Kanada almıştır. 1903'ten bu yana yapılan  Strathcona Kupası'nda en fazla birincilik alan da yedi şampiyonlukla  yine Kanada'dır. 1979'dan bu yana düzenlenen bayanlar arası dünya  şampiyonasında ise İsviçre, 1979 ve 1983'te aldığı birinciliklerle ençok  şampiyon olan ülkedir.


Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4489

108

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1075

28 Kasım 2020, 19:10:23
sade tarafından
497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4058

Clicky