Ağ İşletmenliği Nedir?

Ağ İşletmenliği Nedir? Ağ İşletmenliği İş Olanakları ve Maaşı.Ağ İşletmenliği, meslek lisesi ve meslek yüksekokullarında eğitimi verilen; bilgisayar ağlarını kurma, bakımını yapma ve sorunları giderme yeteneklerinin icra...

Başlatan: Maui - Güncelleme: 06 Ocak 2021, 11:21:54 - Gösterim: 683

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Anahtar Kelimeler [SEO] Nedirİşletmenliği
Ağ İşletmenliği Nedir?


Ağ İşletmenliği Nedir? Ağ İşletmenliği İş Olanakları ve Maaşı.

Ağ İşletmenliği, meslek lisesi ve meslek yüksekokullarında eğitimi verilen; bilgisayar ağlarını kurma, bakımını yapma ve sorunları giderme yeteneklerinin icra edildiği meslek dalıdır. Ağ işletmenleri, bir işletme veya bireylerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak; bilgisayar ağı kurabilir, geliştirebilir, güvenliğini ve sorunsuz çalışmasını sağlayabilirler. Ağ işletmenlerinin her birini aynı zamanda birer Ağ Yöneticisi olarak da tanımlayabiliriz.
Bilgisayar ağları günümüzde en küçüğünden en büyüğüne varıncaya dek kamu ve özel sektörde kullanılıyor. Bu ağların kurulması ve ağ üzerinden hizmetlerin sorunsuz şekilde yerine getirilebilmesi için ağ konusunda kendini yetiştirmiş, deneyimli ve eğitimleri teknikerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ağ işletmenlerinin görevi bu aşamada devreye giriyor. Bir ağ işletmeni, ihtiyaç duyulan ağları meydana getirip operasyonel süreç boyunca sorunsuz çalışmasını sağlamakla yükümlüdür.



Ağ İşletmeni neler yapar?


Projeye ilişkin ihtiyaçları göz önünde bulundurarak hangi tip ağa ihtiyaç duyulduğuna karar verir. Ağa uygun yapıyı belirledikten sonra projenin ağ algoritmasını oluşturur.

Çeşitli donanımlar ve teknolojilerden faydalanarak, modern ve yüksek performans sunan fiziksel veya sanal ağ yapılarını oluşturur.

Oluşturulan sanal ağların fiziki yapısını hazırlar ve diğer aygıtların ağa bağlanmasını sağlar.

Ağ sistemlerinin güvenliğini sağlayarak, izinsiz erişim girişimlerini engeller. Güncel teknolojileri takip eder, ağın performansını arttırmak adına ağ işleyişini yakın takipte tutar.

Ağı yönetecek sunucu çözümünü / çözümlerini hazırlar. Sunucunun donanım ve işletim sistemi kurulumunu yapar, yüksek performansla çalışması için yazılımsal ayarlamalarını (optimize) gerçekleştirir.

Meydana gelebilecek fiziksel ve yazılımsal sorunların önlemini alır, oluşan sorunların giderilmesini sağlar.

İhtiyaç duyulması halinde ağ aygıt ve kablolarının kurulumu, bakımı ve tamiratını yapar.

Ağ İşletmenleri hangi niteliklere sahip olmalıdır?


Matematik ve pratik düşünme konularında başarılı.

Bilgisayar, ağ ve yazılım teknolojilerine, araştırma ve geliştirmeye meraklı.

Sistematik düşünebilen, edindiği bilgileri kullanmaktan haz alan ve yeni teknolojileri araştırabilen.

Bireysel açıdan deneyimini göz önüne alıp kolayca kararlar verebilen ve karar verme yeteneği yüksek kişiler.

Yoğun ve stresli iş temposu altında çalışabilen, grup çalışmalarına uyum sağlayabilen kişiler.

Seyahat etmekten zevk alan, sürekli farklı ortamlarda ve elektronik cihazlarla çalışmayı seven.

Mesleğiyle ilgili teknolojik gelişmeleri, terimleri ve diğer konuları öğrenmek için araştırma yapacak kadar yabancı dil bilgisine sahip kişiler.

Dijital teknolojilerin yanı sıra mekanik teknolojilere ilgili ve merak duyan kişiler.

Ağ İşletmenliği iş olanakları

Bilgisayarları işlevsel kılan ağlar artık hayatın her alanındalar ve onlar olmadan bir iş dünyası düşünülemez. Bu da ağ işletmeni kişilerin geniş bir yelpazede iş olanaklarına sahip olduğu anlamına geliyor. Bilgisayar ağlarının bir vazgeçilmez olması nedeniyle, iş alanında ağları kullanan büyük veya küçük tüm işletmeler bir ağ işletmenini istihdam etmek isteyebilirler.
Ağ işletmenleri özel sektörde; bilgisayar satış, destek ve teknoloji şirketlerinde, bankalarda, sigorta şirketlerinde, internet servis sağlayıcılarında, yayıncılık ve iletişim şirketlerinde, araştırma şirketlerinde, borsa, ulaştırma ve lojistik şirketlerinde, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren ticari şirketlerde iş bulma imkanlarına sahiptir. Hizmet sektörü de yine ağ işletmenlerinin kendine uygun pozisyonlar bulabilecek bir diğer iş koludur.
Ağ işletmenleri sıklıkla özel sektörde istihdam ediliyor olmasına rağmen kamu sektöründe de değerli pozisyonlar yakalayabilirler. Hastaneler, okullar, üniversiteler, vergi daireleri ve birçok önemli kamu kuruluşunda ağ işletmenlerine sürekli ihtiyaç duyulmaktadır. Ağ işletmenlerinin bilgisayar teknolojilerinde teknik altyapısının olması ve yabancı dil avantajına sahip olmaları daha iyi iş fırsatları yakalamalarına yardımcı olabilir. Liseden mezun olan ağ işletmenleri, meslek yüksekokulları veya lisans eğitimlerine katılarak alanlarında kendilerini geliştirip yüksek tahsiller yapabilirler. Uluslararası platformlarda geçerliliğe sahip Microsoft ve Cisco sertifikasyon eğitimlerini almaları, yine ağ işletmenlerinin niteliklerini arttıracak önemli unsurlardan biridir.
Özel ve kamu sektöründeki iş olanakları haricinde ağ işletmenleri kendi işletmelerini açma şansına da sahiptir. Ağ hizmetleri sunan bir firma açarak faaliyet gösterebilir, işletmeleriyle yerel ve ulusal piyasalarda ağ çözümüne ihtiyaç duyan kişilere teknik destek ve servis sunabilirler.

Ağ İşletmenliği maaşı


Ağ işletmenliği maaşı kamu sektöründe 2018 yılı itibariyle ortalama olarak 2.500 TL civarındadır. Devlet kadrosu dışında çalışan ağ işletmenlerinin maaşını belirleyen ise birden fazla unsur var. Çalıştıkları işletmelerin büyüklüğü, ağ işletmeninin sahip olduğu sertifikalar ve mesleki yetkinliği, daha önceki deneyimleri gibi kriter söz konusudur. Bu ve diğer kriterlere bağlı olarak ağ işletmenlerinin alacağı maaşlar 2.000 TL ila 7.000 TL arasında değişiklik gösterebilir.
Özel sektörde bir üst sınır olmadığını da bir dip not olarak düşmemiz gerekiyor. Kendini fazlasıyla iyi yetiştirmiş ve alanının doğasına hakim ağ işletmenleri, büyük şirketlerde önemli pozisyonlarda çalışabilirler. Ağ işletmenlerinin çalışacağı sektör ve şirket kapsamı, maaşı belirleyen önemli birer faktördür.
Kerem imza


Deli tarafıma denk gelmeyin, zira orada ben bile hükümsüzüm...

Benzer Konular (5)

497

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4146

3988

Yanıtlar: 5
Gösterim: 620

524

Yanıtlar: 0
Gösterim: 4574

107

Başlatan sade


Yanıtlar: 0
Gösterim: 1330

28 Kasım 2020, 19:07:05
sade tarafından
Clicky